Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Keiki na falkach
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: jakusrv7
E-mail: jakusrv7@orange.pl
Data: wtorek, 14 lipca 2009 11:36:40
Poniżej wstawiam zdjęcia dwóch storczyków, które wytworzyły keiki, były wystawione poźną wiosną na balkon kiedy było jeszcze chłodno, jednak w pewien dzień słońce prawie je usmazyło, co widać po liściach i ich ogolnym stanie. Celem wystawiania miało być misięczne przechłodzenie i różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą, aby zakwitły. Bardzo zdziwiła mnie ta sytuacja i ucieszyła bo już prawie byłem pewien że skończą w koszu. Nie były stosowane żadne maści, płyny, inhibitory wzrostu, nic. Po prostu tak postanowiły uratować się przed smiercią.

Autor: kamil
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: wtorek, 14 lipca 2009 13:24:14
czy one sa w samym szkle? bez żadnej doniczki z otworami odplywowymi???

Autor: jakusrv7
E-mail: jakusrv7@orange.pl
Data: wtorek, 14 lipca 2009 13:34:38
Rosną w bardzo drobnym podłożu kokosowym, w szkalnym naczyniu, były przelewane, zasuszane. W takim stanie potrafią wytrzymać przez ponad mieisiąc bez podlewania, podłoże bardzo dobrze rozprowadza wodę, nie ma odprowadzeń w postaci dziurek w dnie naczynia. Praktycznie nie ma potrzeby ich doglądania, same rosną. Jutro postaram się wstawić zdjęcia jak rosną w tym naczyniu. Gdzieś na tym forum powinnien być topic o mojej uprawie w szkalnych naczyniach wraz ze zdjeciami.

Pozdrawiam.

Autor: Agata
E-mail:  
Data: wtorek, 14 lipca 2009 23:43:45
Phalaenopsisy nie potrzebują przechładzania żeby zakwitły.U mnie jest w mieszkaniu cały rok ciepło i kwitną jak szalone.Nigdy nie wystawiam ich na zewnątrz,tam idą jedynie Katleje i Cymbidium które posiadam

Autor: Anna
E-mail:  
Data: środa, 15 lipca 2009 18:38:34
UUU, miesiąc wilgoci, to widać po korzeniach i nawet liść sercowy przegnił

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl