Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  eksperymenty z oświetleniem
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania N
E-mail: aoffgreen@wp.pl
Data: poniedziałek, 6 lipca 2009 17:15:28
Witam

Czy ktoś z forumowiczów eksperymentował już może z zastosowaniem w uprawie zamiast zwykłych świetlówek T8 oświetleniem LED z soczewkami skupiającymi?
Oprawy Ledowe są już stosowane w akwarystyce, a technika poszła mocno do przodu, więc może udałoby się weliminować z oświetlania świetlówki i związany z nimi wieczny problem nadmiaru oddawanego ciepła. Prosze o opinie.

Pozdrawiam
Ania

Autor: Piotrek
E-mail:  
Data: wtorek, 7 lipca 2009 08:44:56
Nadmiar ciepła przy świetlowkach?? Coś tu chyba nie tak... To świetlówki w odróżnieniu od normalnych żarówek są chłodne.

Autor: beata
E-mail:  
Data: wtorek, 7 lipca 2009 11:23:01
test

Autor: Ania N
E-mail: aoffgreen@wp.pl
Data: sobota, 18 lipca 2009 14:24:47
A jednak wytwarzają i to wbrew pozorom dużo.
Pomimo tego, iż znajdują się one poza orchidarium, ciepło przenikające przez szkło podnosi temeparturę powietrza wewnątrz do 28(dół orchidarium)-30(góra orchidarium)st.C i to przy stale pracujących wentylatorkach. Tak dla jasności obrazu są to 4X60W T8, każda o innym widmie. 20cm od źródła światła jest ponad 1000lx, 80cm poniżej spada do 300lx. Walczę z tym od lat i już wcześniej pokładałam nadzieję w technice Led, ale wtdey jeszcze źródła nie były tak wydajne. Stąd moje pytanie, czy ktoś już próbował zastosowanie ich w hodowli.

Pozdrawiam. Ania N.

Autor: Aga
E-mail:  
Data: środa, 29 lipca 2009 21:26:05
Bezpiecznie jest stosować kompaktowe żarówki energooszczędne.

Autor: Aga
E-mail:  
Data: środa, 29 lipca 2009 21:28:32
Bezpiecznie jest stosować energooszczędne żarówki kompaktowe

Autor: pysia34
E-mail: barbarakrawczyk@wp.pl
Data: czwartek, 30 lipca 2009 22:32:08
przychylam się do opinii Piotra dobre swietlówki nie grzeja, leję na nie wodę nawet i nic mam zamontowaną jedną na górze wewnątrz orchidarium jedną nad wodą na dole na belce i mam stałą temperaturęnawet za niską jak myślę w ciągu dnia ok 22 stopni celcjusza nocą niżej
rośliny w orchidarium rosną na górze również i nie są spalone ciepłem

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl