Autor: |
Piotr Markiewicz |
E-mail: |
|
Data: |
środa, 1 lipca 2009 11:07:26 |
Aktualna fotka moze? Najprawdopodobniej Mamy tu Arachnis Maggie Oei, czyli hookeriana x flos-aeris, ale jest tez kilka innych niemal takich samych krzyzowek.
Wysoka wilgotnosc pewnie tak, choc moje podobne rosliny zawsze wykanczam woda na lisciach powodujaca ich gnicie lub wierzcholkow; lubia duzo slonca, aby dobrze kwitly musza byc najwyzszymi roslinami w okolicy co chyab nie jest problemem, uwzgledniajac ich wzrost. poza wzrostem epifitycznym potrafia byc takze litofitami (rodzice) takze podloze moze tu miec rozny sklad i nie sadze zeby bylo najwazniejsze no ale rozmokle na dluzsza mete byc napewno nie moze. Moje Arachnanthe kwitlo i dobrze sie mialo na wschodniej wystawie w podlozu bardziej korowym, ze sphagnum po wierzchu. Gdzies slyszalem ze te rosliny ogolnie bardzo zle znosza przenoszenie i zmiany kata slonca itd... co mogloby tlumaczyc ze moje trzy po 2 przeprowadzkach w ciagu jednego roku sa w stanie lodygi z tlacaymi sie odrostami, ktorym nie wroze za dobrze... no ale bede walczyl o nie.
Jesli to wiecej niz jeden kawalek rosliny moznaby sprobowac w dwoch roznych miejscach
Piekna roslina i zycze sukcesow,
Piotr Markiewicz |
|
|