Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomocy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: trolinka
E-mail: trolinka82@wp.pl
Data: wtorek, 23 czerwca 2009 18:23:18
tydzień temu kupiłam storczyka i zauważyłam na korzeniach chyba pleśń a na zewnętrznej korze biały nalot jakby sól od kupna go nie podlewałam a nadal ma bardzo wilgotno czy jest przelany? to dopiero mój pierwszy storczyk i proszę o wskazówki jak go ratować zaczynają usychać pąki z góry dziękuję za rady

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: wtorek, 23 czerwca 2009 20:54:31
Witam!ja bym go przesadzila do nowego podłoza.

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: wtorek, 23 czerwca 2009 21:02:01
Roslinke trzeba posadzic do nowego podloza. Obiawy o ktorych bylo napisane, mowia ze podloze jest stare... bardzo stare.
Trzeba isc do kwiaciarni, kupic kore dla storczykow... wrocic do domu , wyrzucic stare podloze z pomiedzy korzeni. CALE podloze! Obciac zgnile, rozmiekle korzenie- sa martwe, nie ma co zalowac, bo roslinie nie pomagaja.
Jesli wszystkie korzenie beda martwe, to prosze zrobic tak, jak jest napisane tu:

http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989

Powodzenia

P.S.
O ile chce pani hodowac wiecej storczykow, to moze warto zainwestowac w jakas ksiazke. Ja polecam ,,Storzyki w domu''- Jorn Pinske (to ,,o'' z tymi smiesznymi kropkami na gorze), w sam raz dla poczatkujacych.
Nastepne storczyki sa bardzo prawdopodobne, bo pierwszy to na 50% nastepny, nastepny to na 90% trzeci, a trzeci to nieuleczalna choroba , bardzo fajna, ciekawa choroba, mi sie podoba

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl