Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  proszę o pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewelka
E-mail: ewelka1402@buziaczek.pl
Data: piątek, 19 czerwca 2009 15:40:54
Witam, chciałam prosić o pomoc w wyjaśnieniu dlaczego pędy kwiatowe z pąkami zaczynają żółknieć:/ czy coś robię nie tak?? Dzieje się już tak na drugim pędzie.. zamieszczam fotkę i bardzo proszę o pomoc

Autor: Marta Uścieńska
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 22 czerwca 2009 08:13:49
Zbyt lakoniczne dane i domyślać się można że waruki uprawy śa nie wystarczające aby roślina była na tyle silna żeby rozwinąć kwiaty. Marta

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 22 czerwca 2009 11:40:18
Witam

W jakiej temp. trzymana jest ta roślina z pąkami? Czy przypadkiem nie stała w przeciągu po podlaniu? Sądząc po zdjęciu to zygopetalum, szkoda, żeby zmarniały u Pani pąki, bo kwiaty intensywnie pachną. Proszę podać więcej szczegółów nt. warunków uprawy, a z pewnością coś zaradzimy

Agnieszka

Data: poniedziałek, 22 czerwca 2009 21:19:03
Roślinę trzymam na oknie południowym, gdy jest zbyt gorąco iświeci słońce to jest ona cieniowana, podlewam po lekkim przeschnięciu podłoża i nie zdażyło się, aby była na przeciągu..Widać nowe korzonki, a z pseudobulw wyrastają jeszcze kolejne dwie łodygi z pędami.. Nie wiem więc dlaczego żółkną pąki..może ktoś z Państwa doradzi mi co do pielęgnacji i warunków uprawy, czy robię coś źle, itp. Dołanczam jeszcze fotkę mojej roślinki, nie jest w całości i dobrej jakości ale może coś pomoże.

Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 czerwca 2009 23:50:34
Witam,
najczęściej przyczyną żółknięcia pąków jest brak światła (czy to cieniowanie nie jest aby za mocne? w jaki sposób go Pani cieniuje?). Druga opcja to przędziorki lubiące świeżą tkankę roślinną - należy dokładnie obejrzeć roślinę pod kątem ich obecności.Pozdrawiam

Data: wtorek, 23 czerwca 2009 12:17:15
Dziękuję za radę, zaraz go dokładnie obejrzę, a Cieniuję zasłaniając roletę, ale gdy naprawdę mocno świeci i grzeje słońce.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl