Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jak odkazić?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ola
E-mail:  
Data: piątek, 19 czerwca 2009 15:07:44
Przez moje orchidarium przeszła jak tornado, zabierając w zaświaty kilka pięknych egzemplarzy storczyków, czarna zgnilizna. Proszę o poradę jak zdezynfekować je, aby zniszczyć przetrwalniki i nie bać się umieścić tam ponownie tego co zostało z mojej kolekcji.

Autor: kamill
E-mail:  
Data: piątek, 19 czerwca 2009 19:58:50
do odkazania sluzy siarka ktora sie spala w danym pomieszczeniu by je odkazic
do kupienia w kazdym sklepie ogrodniczym lub w sklepie z gospodarstwem domowym

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 19 czerwca 2009 20:23:33

Witam,

no z siarką w pomieszczeniu mieszkalnym to chyba lekka przesada...

Proponuję przemyć orchidarium ACE, bo zawiera podchloryn sodu. Potem należy to dobrze wypłukać i na koniec spryskać Bioseptem, który można już pozostawić bez spłukiwania.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: chemik
E-mail:  
Data: piątek, 19 czerwca 2009 20:31:27
Chyba najlesza do tego celu będzie woda utleniona, czyli H2O2. Trzeba tylko zachować warunki BHP, czyli rękawiczki gumowe + okulary. Rozkłada się do wolnego tlenu, czyli nie ma żadnego negatywnego działania dla domowników.

Autor: Marta Uścieńska
E-mail: martusc@o2.pl
Data: sobota, 20 czerwca 2009 20:47:39
Grzyby napewno zabija też formalina. Można ją kupić w sklepach z odczynnikami chemicznymi i dobrze zaopatrzonych ogrodniczych. Otwarty słoiczek postawić w pustym orchidarium i zamkąć je. Opary formaliny przenikną w każdą szparę. Myślę że tydzień takiej inhalacji wystarczy. Najlepsze efekty uzyskuje się przy 15*C. Potem trzeba wietrzyć. Jest żrąca dla skóry więc trzeba uważać.
Warto kupić książkę pt:,,Ochrona roślin ozdobnych w szklarniach,, PWR iL 1991r.praca zbiorowa. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl