Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Paphiopedillum - problem :(
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kyle_McBride
E-mail: Kyle_McBride@interia.eu
Data: sobota, 6 czerwca 2009 15:04:30
Mam problem z moim paphiopedillum - mianowicie za każdym razem, gdy wypuszcza pąk, po pewnym czasie brązowieje (nie rozkwitając) i odpada Dlaczego tak się dzieje, jak temu zaradzić :?: ;(

Autor: Kyle_McBride
E-mail: Kyle_McBride@interia.eu
Data: środa, 10 czerwca 2009 17:49:00
Nikt nie wie :?:

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 10 czerwca 2009 18:07:40
moze jest przelewany?

Autor: Leokadia
E-mail: lodzia_krawiec@o2.pl
Data: niedziela, 14 czerwca 2009 12:55:44
Moje Paphiopedila kwitną bez problemu i kwiaty utrzymują się długo na pędzie.
Podlewam dość oszczędnie zwłaszcza zimą, kiedy w pokoju jest chłodno tzn. ok.19 stopni. Wiosną kiedy zaczynają rosnąć i kwitną daję trochę więcej wody z małą ilością nawozu do storczyków. Nie mogą mieć jednak mokrego podłoża.Nie wiem czy to wykorzystasz,ale ja swoim storczykom, o których mowa daję na wierzch podłoża wapień. Pozyskuję go w następujący sposób: łupinki z jajek wysuszam i następnie mielę w młynku do kawy otrzymuje proszek, którym w ilości pół łyżeczki na doniczkę posypuję paphiopedila raz na jakiś czas.Jak widzę,że wapień wykorzystany posypuję znowu. Chyba to lubią, bo odwdzięczają się pięknym kwitnieniem.
Nie rezygnuj z uprawy tych pięknych kwiatów. Życzę powodzenia i obfitych kwitnień Pozdrawiam.
Leokadia

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: niedziela, 14 czerwca 2009 22:06:03
Nie wszystkie Paphiopedilla są wapnolubne.Proponuję o tym poczytać.
A co do problemu...może jest nieostrożnie podlewany,bo jeżeli woda dostaje się do wewnątrz liścia sercowego,to należy ją od razu odsączyć chusteczką higieniczną,aby nie powodowała gnicia liścia,lub pąka właśnie.
Pozdrawiam.
Elżbieta

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 15 czerwca 2009 15:02:38
A czy on nie ma części korzeni w powietrzu? Wszystkie korzenie powinny być przykryte podłożem. Zdjęcia byłyby bardzo pomocne. Marta

Autor: Iza
E-mail: p-lidzba@t-online.de
Data: poniedziałek, 13 lipca 2009 13:06:51
prosze o pomoc! jaka to odmiana? Kwitl ok 4 tygodni, kiedy na nowo zakwitnie?

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 lipca 2009 14:51:07
Najwcześniej za parę miesięcy, najpewniej za rok, jeśli będzie miał odpowiednie warunki.. One kwitną na nowych odrostach.
Odmiana? Cóż, hybryda.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 13 lipca 2009 17:24:12
Witam!

Mam 2 paphiopedilum od prawie 2 lat. Jedno z nich (gatunkowe) kupione z pąkiem, po przekwitnięciu, wypuściło rozetę, która jest już tak duża jak stara, ale nie widać oznak wypuszczania pędu Drugie to hybryda, ma dobrze wykształconą nową rozetę i też nie zakwita. Obie rośliny wyglądają zdrowo, nie chorowały, stoją w sąsiedztwie nawilżacza i mimo to odmawiają mi kwitnienia...

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Renata
E-mail: r.wojtunik@wp.pl
Data: poniedziałek, 13 lipca 2009 18:14:45
Moje paphiopedila (3 sztuki)kwitną z rozet dwuletnich,
pozdrawiam - Renata

Data: środa, 15 lipca 2009 14:36:32
odpowiednie warunki to znaczy jakie? One lubia cieplo czy chlodniej? aktualne zdjecie po przekwitnieciu

Data: środa, 15 lipca 2009 14:37:59

Autor: Sylwia
E-mail:  
Data: środa, 15 lipca 2009 15:06:42
Odpowiedź w jakich warunkach uprawia się Paphiopedillum można znaleźć właśnie na stronie orchidarium pl, wystarczy tylko poszukać..........

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 15 lipca 2009 16:14:00
Witam!

Ile się orientuję, paphipedilum o jednolicie zielonych liściach zalicza się do chłodolubnych i wymaga obniżenia temp. w okresie spoczynku. Ze względów praktycznych uprawiam tylko "nakrapiane" , które mogą cały rok stać w temp. pokojowej.

Pozdrawiam Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl