Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problemy z dendrobium phalnopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: 2Żaby
E-mail: jszczur@op.pl
Data: środa, 3 czerwca 2009 09:28:27
Witamy, mamy problemy z kwitnieniem hybryd dendrobium falenopsis. Otóż nie wiemy dlaczego ale kwiaty nie chcą się rozwijać. Ostatnim razem na dwóch roślinach zawiązane pąki po prostu pozasychały. Teraz na innej roślince są przepiękne 3 gałęzie całe obsypane pąkami i od chyba dwóch tygodni nic Dodam że roślina jest regularnie nawadniana i wypuściła nawet nowy pęd ale to kwitnienie nas martwi. Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego te pąki się nie rozwijają?

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 3 czerwca 2009 10:22:49
Witam

Czy te rośliny po wypuszczeniu paków nie były przestawiane np. na czas podlewania? A może na to marnienie paków wpłynęła zmiana temp., uchylone okno, podczas obecnego ochłodzenia? To jest ciepłolubny storczyk. U mnie gdy temp. na parapecie nie przekracza 23 st. w dzień tak jak obecnie, to wszystkie storczyki ciepłolubne (a mam tylko takie), mają zahamowany wzrost i rozwój pędów .

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: środa, 3 czerwca 2009 13:07:25
Hmm, a umnie dendrobium tupu phalaenopsis rosnie od prawie miesiaca na balkonie i wlasnie tam wypuscilo 3 nowe przyrosty... Jak i kilka innych cieplolubnych stworzonek Wiec to nie regula..
A na to zamieranie przychodzi mi na mysl moze to, ze nie jest nawozone?

Autor: 2Żaby
E-mail: jszczur@op.pl
Data: czwartek, 11 czerwca 2009 12:06:08
No i poradziliśmy sobie sposobami nie do końca naturalnymi Okazało się że roślinka nie ma siły rozłożyć chyba zbyt mocno sklejonych płatków. Po lekkim dotknięciu pąk pękał i za 2 dni już się rozkładał Zobaczymy jak wpłynie to na inne pąki. W ramach eksperymentu część "nie została pęknięta"

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl