Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Import z Kultany?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mlaczek
E-mail:  
Data: niedziela, 31 maja 2009 16:52:32
Mam pytanie odnośnie zakupu roślinek w tej firmie. Zastanawiam sie nad złożeniem zamówienia, ale mam wątpliwości. Proszę o informacje i doświadczenia w zakupie roślin z tak daleka. Czy jest to bezpieczne i czy roślinki są ładne, zdrowe?? Jestem bardzo niezdecydowany i zawsze mam jakieś wątpliwości za co z góry przepraszam.I jeszcze jakie są koszty transportu np Vandy za 70zł. Ile będzie kosztować dostarczenie jej do mnie.
Pozdrawiam
Tomasz

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: niedziela, 31 maja 2009 22:12:12
Wszystkie rośliny, które w zeszłym roku zamówiłam z katalogu Kultany, dobrze się zaaklimatyzowały i obecnie są w fazie aktywnego wzrostu. Ogólnie dotarły do mnie w dobrym stanie, jedynie Phalaenopsis lowii i gibosa były bardzo odwodnione, ale teraz mają się bardzo dobrze (lowii wypuszczała już nawet 2 pędy kwiatowe). W przypadku bardzo odwodnionych roślin mam swój sprawdzony sposób: przed posadzeniem (rośliny przychodzą bez podłoża) korzenie umieszczam w naczyniu z wodą, a czasem i całą roślinę wrzucam do wody; raz dziennie wyjmuję, aby liście i korzenie całkowicie przeschły; gdy roślina nabierze turgoru, sadzę ją do mchu.
Generalnie trzeba liczyć się z tym, że roślina będzie wymagała ukorzenienia. Ale z własnych doświadczeń mam takie wrażenie, że jeśli zapewni się optymalne warunki dla danego gatunku, to aklimatyzują się bardzo szybko i na kwitnienie nie trzeba zbyt długo czekać. Rekordzistką jest u mnie Restrepia cuprea z Ekwadoru, która zakwitła już 2 czy 3 miesiące po tym, jak ją dostałam. I kwitnie nadal i to coraz częściej.

Pozdrawiam
Joanna

Autor: Mlaczek
E-mail:  
Data: niedziela, 31 maja 2009 22:27:06
Dziekuje za tak długą odpowiedź. Może zdecyduje sie na wymażoną Vandę.

Autor: agnieszka
E-mail: agnieszka__jackowska@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 2 czerwca 2009 22:38:29
w jaki sposób można złożyć zamówienie?

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 2 czerwca 2009 22:41:48
w skrócie - trzeba wejść na stronę katalogu Kultana w orchidarium "włożyć" wybrane rośliny do koszyka i wcisnąć przycisk wyślij zamówienie. Wogóle to po kolei bedą wyswietlać się odpowiednie kroki. Wcześniej proszę poczytać regulamin warunków zakupów.

Autor: agnieszka
E-mail: agnieszka__jackowska@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 2 czerwca 2009 23:48:38
bardzo dziękuję Małgosiu za odpowiedz

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl