Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalaenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: piątek, 29 maja 2009 20:00:40
Witam!

Super forum!
Właśnie je odkryłam.
Słyszałam, że nie powinno się w ogóle spryskiwać liści wodą, że kropla wody nie powinna paść na liście, trzeba odkurzać je miękką szczoteczką. I tak robię od dwóch lat. Może ktoś się wypowie w tej sprawie?

Ale czytałam tutaj trochę postów i .............
Do tej pory storczyki trzymam w korze. Podlewałam zwykłą wodą, nie trzymałam w podstawce.
Z 2 miesiące temu dodałam te podstawki i zaczęłam podlewać nawozem do storczyków raz na tydzień Florovit (celem żywszego koloru kwiatu następnym razem), pojawiła się jakaś pleśń. Muszę je ratować.
Jeszcze nie wyjmowałam tych korzeni, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam, że kupiłam ziemię do storczyków (taka kora,z keramzytem takie jakieś to wilgotne) w celu próby ich przesadzenia i odratowania. Korę mogłam dostać tylko w 50 kg workach :-).
Kupić korę, czy keramzyt, a może pozostać przy tej ziemi?
Pozdrawiam, czekam na odzew.

Autor: kamill
E-mail:  
Data: piątek, 29 maja 2009 20:57:34
Agnieszko moim zdaniem wystarczy podloze do storczykow a na dno doniczki wsypac warstwe keramzytu. a jesli twoje storczyki rosną w obecnosci tej plesni w podlozu to nie widze potrzeby by je wymieniac w tym momencie..
ja swoje storczyki spryskuje wodą ale nie trzymam ich na zadnych podstwakach z keramzytem i wodą a rosną. no moze poza siekami ktore sa w sloiku z drenazem

Autor: Bix
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 czerwca 2009 08:24:32
Zapewne zawiniło podlewanie nawozem co tydzień - stanowczo za często.
Co to znaczy "nie trzymałam w podstawce" i "a teraz dodałam te podstawki"?
czy wożyłaś doniczki do osłonek? jełsi tak, to wlgotność w doniczce + brak przepływu powietrza mogly spowodować pleśnienie podłoża.

Spryskiwanie storczyków jest KONIECZNE. Ten który naopowiadał ci ciekawostek o zakazie upuszczenia nawet kropli na liść i "czyszczeniu szczoteczką" (!) nie miał chyba na myśli innych roślin niż KAKTUSY (a i to nie wszystkie).
Nie piszesz w ogóle co to za storczyki, a to ważne.

Autor: AsTiRa
E-mail: astira153@gmail.com
Data: poniedziałek, 1 czerwca 2009 10:26:50
Witam,

a co sądzicie o zraszaniu korzeni? Mam hybrydę falka tylko w przezroczystej doniczce ze szklaną osłonką. Boję się, że może być u mnie za mała wilgotność powietrza dla niego.

I jeszcze jedno... Czy północno-wschodnie okno jest dobre dla storczyków? Mam do wyboru tylko północno-wschodnie, lub południowo-wschodnie.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 1 czerwca 2009 11:29:33
Witam,

Falenopsis hybryda dobrze się czuje w pomieszczeniu o normalnej wilgotności. Nie trzymać go w szklanym naczyniu, tym bardziej, że rośnie w plastikowej doniczce. Korzenie wystające z doniczki można spryskiwać preparatem do pielęgnacji storczyków (w sprayu np. "Agrecol").

Pozdrawiam Aga z W-wy

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl