Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phal. amboinensis.
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piegusek
E-mail:  
Data: wtorek, 12 maja 2009 19:32:51
mam od dzisiaj Phal. amboinensis. rośnie w mchu zwanym sphagnum. ale nie wiem, czy go w nim zostawić, czy przesadzić go do normalnego podłoża z kory z kawałkami tego mchu (w korze z kawałkami sphagnum trzymam bellinę i jej odpowiada). ten Phal. ma kilka pędów. za ile miesięcy się zaaklimatyzuje i zacznie je przedłużać?

Autor: Lucyna
E-mail: lana_luc@poczta.onet.pl
Data: środa, 13 maja 2009 11:43:10
Piegusku nie chcę być sceptyczna, ale te pądy kwiatowe nie wyglądają na takie, które posiada Phal. amoinensis . Bardziej przypomina mi to jakąś hybrydę, być może z udziałem botanika, o którym piszesz. Nie widać dokładnie całej rośliny. Pisze tak, bo posiadam taką roślinę i już u mnie kwitła, więc mam całkowitą pewność, co do jej wyglądu. Pędy są dosyć krótkie, a miejsca po kwiatuszkach bardzo blisko siebie. Przekwitły pęd przypomina raczej "choinkę", bez odspępów pomiędzy oczkami. U ciebie natomiast widać dokładnie dosyć duże odstępy oczek na pędach. Obym sie myliła, niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie.

Autor: Ania Łotowska
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: środa, 13 maja 2009 12:14:28
Ja ekspertem w tej kwestii nie jestem, ale wg mnie to również nie jest Phal. amboinensis... :/ Piegusku, zobacz, jak wylądają pędy np tu http://www.orchidspecies.com/orphotdir/phalaeamboinensis.jpg ...
A jeśli chodzi o pytanie o sphagnum: jeśli bedziesz umiała odpowiednio dawkowa wodę, to nie ma potrzeby, by go przesadzać..

Autor: kamill
E-mail:  
Data: środa, 13 maja 2009 13:04:24
Drogie Panie ja specem nie jestem ale tak to bywa z tymi storczykami ze kupuje sie zle oznaczone rosliny i potem sa takie nieporozumienia ze to glowa mala. wszystkie sa piekne a ten na wyzej zalaczonym zdjeciu wyglada na pierwszy rzut oka na zwykła hybryde, a swoja drogoą ciekawe jak wygladaja kwiaty. ja sma kupilem Phalaenopsis amabilis ale jak porownalem to ze zdjeciami z jednej ze stron o Phalaenopsisach to wyszlo ze ani troche do amabilisa nie jest podobne.

E-mail:  
Data: środa, 13 maja 2009 17:18:29
to co to jest? nigdy nie widziałam Phal. amboinensis, nie wiem, jak wygląda gdy nie kwitnie. ten był podobno kupiony na wystawie. nie przypomina mi zwykłej, sklepowej hybrydy, takich mam mnóstwo i wyglądają całkiem inaczej. a może na tym zdjęciu tak wygląda. na zdjęciu nie widać całych pędów, tylko ich dolne części. zdjęcie robiłam tak, by było widać rośliny, więc pędów nie ma w całości. jest ich 3, chyba zaczyna wychodzić czwarty. ale obojętne co to jest, ważne, żeby mi się podobało. na fiszce pisze Phal. amboinensis i zamierzam się tego trzymać, jak ujrzę kwiaty, wtedy będę już wiedzieć, co to jest.

Autor: Anna
E-mail:  
Data: piątek, 15 maja 2009 18:09:11
Mój jest raczej młodziutki - zdj. z listopada.

Ale jak kwitł, był prześliczny, przynajmniej z bliska

Data: piątek, 15 maja 2009 18:40:12
Piegusku, to może pokaż zdjęcie całych pędów?
Poza tym nie denerwuj się, my Cię tu o nic nie oskarżamy- chyba każdemu zdażyło się kupić nie to, co dokładnie chciał... :/

E-mail:  
Data: piątek, 15 maja 2009 19:45:31
mogę zrobić. na czubku pędziki mają bardzo gęsto poukładane węzły, prawie jeden na drugim. nie przypominają pędzików zwyczajnej hybrydy. nie są bardzo wysokie. liście są błyszczące, wąskie. przesadziłam go do kory wymieszanej z mchem. musiałam go przesadzić, bo mógłby zgnić, mech był bardzo mokry. chciałabym, by mi kiedyś zakwitł. jakiej wielkości są kwiaty? nigdy nie widziałam kwitnącego amboinensis na żywo. oprócz niego z ciekawszych storczyków mam jeszcze Phal. bellina, violacea, liodoro, Mini Mark i słabiutką lueddemanianę, a oprócz tego dużo hybryd Phal. i kilka Vand.
lueddemaniana niestety straciła prawie wszystkie korzonki. posadziłam ją już tak, że na wierzchu ma wilgotny mech, by puszczała korzonki.

E-mail:  
Data: piątek, 15 maja 2009 22:52:14
Czyzby pieguskiem byla Dusia? hmm podobny styl wypowiedzi.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 15 maja 2009 23:00:55
P. Anno

Rozważam kupienie sobie phal. amboinensis. Jakich rozmiarów jest ta roślina?
To dla mnie istotne, bo aktualnie preferuję phalenopsisy raczej mniejsze od tradycyjnych hybryd (na takie już fizycznie nie mam miejsca w pobliżu okna).

Pozdrawiam Agnieszka

Data: sobota, 16 maja 2009 10:40:34
Aniu: to już ustalone od dawna

E-mail:  
Data: sobota, 16 maja 2009 17:21:45
mój amboinensis nie jest bardzo duży, ale od belliny jest większy. ciekawa jestem, kiedy przedłuży pędy i zakwitnie.

Data: sobota, 16 maja 2009 17:40:41
Piegusku, to gdzie te zdjęcia pędów?

E-mail:  
Data: sobota, 16 maja 2009 18:15:37
nie zrobiłam nowych zdjęć. jak będę robić zdjęcia, to zrobię też tym pędom i wstawię. chciałabym, by to był prawdziwy amboinensis. kiedy może zakwitnąć?

Data: sobota, 16 maja 2009 19:41:55
Niestety nie wstawiłaś zdjęcia całych pędów, więc trudno powiedzieć, co się dzieje na górze... a tym samym ile czasu zajmie mu zakwitnięcie W każdym razie cierpliwości!!

E-mail:  
Data: sobota, 16 maja 2009 19:48:25
na czubku są ciasno ustawione łuski. pędziki są 3, każdy innej wysokości. chciałabym, by puścił kwiaty. nie wiem, czy będą mu pasować warunki. innym Phalaenopsisom i Vandom pasują. stoi na oknie, będzie podlewany wtedy,jak przeschnie podłoże. nie mam orchidarium, więc musi stać na parapecie jak inne storczyki. jak wy uprawiacie swoje Phal. amboinensis?

E-mail:  
Data: niedziela, 17 maja 2009 12:53:06
Piegusku, jeśli chodzi o warunki dla ćmówek, to u mnie doniczki stoją na tacach z keramzytem na oknie południowej loggi. Tylko podczas kwitnienia staram się je umieszczać w wiszących doniczkach (również z keramzytem), żeby kwiaty mogły się w pełni rozwinąć i miały więcej ruchu powietrza. Wczesnym rankiem mają odrobinę słońca, a później już tylko odbite światło. Dzięki keramzytowi mają dużo wilgoci w powietrzu. Nie zauważyłam, żeby "rasowe" ćmówki miały jakieś wyjątkowo różne wymagania.
Myślę, że najważniejsza dla nich jest cyrkulacja powietrza. Niektórzy montują wentylatorki. U mnie cyrkulacja odbywa się dzięki nieszczelnym oknom - też sposób, każdy jest dobry, który prowadzi do celu, grunt to się nie poddawać . Na tym oknie mam jeszcze: angraceum, phragmipedium, begonie, schefflera.
A na południowych oknach za żaluzjami, mam: vandy, cattleya, encyclia, epidendrum, oncidium-ki, cymbidium, krotony. A na północnych paphiopedilum, masdevallia, fiołki, paprocie.
Piegusku, vandy lubią dużo światła, pół-słońce, a żmówki raczej półcień, więc jak Ci się udaje pogodzić te warunki?

E-mail:  
Data: niedziela, 17 maja 2009 12:55:56
Oczywiście nie żmówki, ale ćmówki, chciaż też ciekawie brzmi.

E-mail:  
Data: niedziela, 17 maja 2009 17:35:52
moje PHALAENOPSIS rosną w takich samych warunkach jak Vandy. Vandy są na południowym oknie, z nimi trochę Phal. (w tym botaniczne), pozostałe są na oknie wschodnim i na stojącym pod nim stoliku. mam tylko Phalaenopsis i Vandy, no i jeszcze ze 2 Tolumnie, ale one u mnie w ogóle nie chcą rosnąć. kiedyś miałam też inne rodzaje storczyków, ale wszystkie poza Phal. i V. szybko u mnie usychały, albo po prostu stały, nie kwitły i tylko puszczały marniutkie pseudobulwy. Phalaenopsis kwitną niezawodnie. na ok. 45 kilkanaście kwitnie, kilkanaście puszcza pędy. Vand mam 6, w tym 4 dorosłe, wszystkie 4 mają pędy kwiatowe. teraz bardzo interesują mnie botaniczne Phal. , ale mam je niedługo, więc jeszcze nie zdążyły kwitnąć. ciekawe, kiedy pędzik puści bellina.

Data: niedziela, 17 maja 2009 17:39:19
Aniu, tak sobie myslę, że nieoznaczone hybrydy Phal. wytrzymują (przynajmniej u mnie ) wszystko- słońce im nie straszne Trochę gorzej z botanicznymi- one już jakoś bardziej kapryszą... dużo słońca im chyba nie odpowiada

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl