Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zygopetalum żółknące liście
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wojtek
E-mail: wqjtek13@o2.pl
Data: środa, 22 kwietnia 2009 15:14:35

Data: środa, 22 kwietnia 2009 15:17:00
Witam, mam problem z moim Zygopetalum, od jakiegoś czasu żółkną mu liście. I nie wiem co jest przyczyną, szukam w poradach ale jakoś nie znajduje nic co by pasowało do mojego problemu. Dodam jeszcze że Zygopetalum mam już 3-4 lata i pierwszy raz się takie coś dzieje.

Proszę o pomoc

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 22 kwietnia 2009 18:05:36
Witam!

Obumieranie liści na starych ps/bulwach jest normalnym zjawiskiem. Jeśli pojawiło się zółknięcie na nowym przyroście, to powodem może być nadmierne podlewanie, brak światła, niska temp. Na moim zygopetalum tak własnie było.

Pozdrawiam

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 22 kwietnia 2009 21:18:30
Zygopetalum uwielbiają przędziorki. Trzeba też sprawdzić czy nowa psb, która kwitła w zimie dobrze się ukorzenia. Teraz rozrastają się korzenie. Oczywiście bez wyciągania bryły korzeniowej z doniczki bo ono przesadzania b. nie lubi. Proszę napisać coś więcej. Marta

Data: czwartek, 23 kwietnia 2009 11:21:33
Żółkną stare liście, można powiedzieć że problem zaczął się pojawiać po przesadzeniu roślinki (pierwsze przesadzanie po 2 latach od zakupu).
Dodatkowo najdziwniejsze jest to że liście żółkną tylko z jednej strony rośliny.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: piątek, 24 kwietnia 2009 09:33:12
Naruszania bryły korzeniowej Zygopetalum bardzo nie lubi . Moje odchorowuje to przez rok. Nasilają się wtedy choroby grzybowe ( te czarne kropki na liściach) ale przy dobrym traktowaniu z czasem mijają. Chyba przesadzanie było powodem żółknięcia liści. Domyślać się można że roślina teraz wszystkie swoje siły (i z liści) kieruje na regenerację korzeni. Taki niedotykalski. Marta

Data: piątek, 24 kwietnia 2009 13:19:45
Aha, taka nie wdzięczna wredota z niego

Dziękuje za pomoc

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl