Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Miniaturowe phalaenopsisy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kwiatuszek
E-mail: principescaa@hotmail.com
Data: niedziela, 19 kwietnia 2009 07:28:09
Storczyki posiadam od kilku lat i raczej dobrze im ze mną, są moją małą pasją odkąd kupiłam jedną hybrydę falka w obi i ku mojemu zdumieniu rozrosła się i przepięknie kwitnie do dziś.

Wczoraj dostałam do kolekcji 3 miniaturowe falki(z braku miejsca to te okazy wybrała dla mnie mama na wystawie ). Czy ktoś wie coś więcej o ich uprawie? Zauważyłam że wszystkie rosną w sphagnum w 8 cm doniczkach. Dwa z nich przesadziłam do koszyczków i dodałam korę. Nie bardzo wiem jak powinnam traktować kwiatki w mchu bo wszystkie moje falki rosną w korze.

Za wszelkie sugestie będę ogromnie wdzięczna
Pozdrawiam i z góry dziękuję użytkownikom.

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: niedziela, 19 kwietnia 2009 10:43:33
Hmm, ja mam jednego takiego w sphagnum. Osobiscie nie lubię tego rozwiązania, ale okazuje się dla tego malucha chyba całkiem korzystne.
Traktuję go jak wszystkie pozostałe Phalaenopsisy, różnica jest tylko w podlewaniu: jego podlewam rzadziej, ale po prostu wtedy, gdy widzę, że korzenie wyschły I tyle... rośnie sobie i chyba nie narzeka
Pozdrawiam i powodzenia

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 12:32:23
Radzę też za rok (przyszła wiosna) przesadzić do kory, bo torfowiec rozkłada się dość szybko i zaczyna zbytnio nasiąkać wodą a produkty jego rozkładu w dłuższym czasie są szkodliwe dla korzeni.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 13:24:11
O, toi ja skorzystam z rady pana Jerzego
Pozdrawiam

Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 14:00:23
Ja na pewno skorzystam z rad .

Dziękuję serdecznie i życzę obfitych wiosennych kwitnień

Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 10:13:44
Witam Ponownie

Jednej z miniaturek którą włozyłam do koszyczka zwiędły kwiaty, mam tez wrażenie ze sphagnum szybko przesycha.

Nie wiem czy roslinki ciężko przechodza aklimatyzację do nowych warunków .
Na szczęście liście są jędrne, zieloniutkie więc jest dla nich nadizeja.

Pozdrawiam

Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 10:32:29
Witam Ponownie

Jednej z miniaturek którą włozyłam do koszyczka zwiędły kwiaty, mam tez wrażenie ze sphagnum szybko przesycha.

Nie wiem czy roslinki ciężko przechodza aklimatyzację do nowych warunków .
Na szczęście liście są jędrne, zieloniutkie więc jest dla nich nadizeja.

Pozdrawiam

Autor: liwias
E-mail:  
Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 13:41:15
Ja od razu po zakupie przesadziłam moje "maleństwo" do szklanego naczynia z korą. Traktuję je jak pozostałe storczyki w uprawie wazonowej: gdy korzenie są już srebrne, to nalewam do pełna wody i zostawiam na jakiś czas, żeby się napiły. Potem dokładnie wylewam, odstawiam i ewentualnie odlewam jeszcze raz. Nie stracił ani jednego pączka, rozwinął wszystkie 9 kwiatków i najwyraźniej ma się dobrze, bo wypuszcza nowego listka, nie mówiąc już o korzonkach Pozdrawiam serdecznie!

Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 14:30:38
Szklane naczynie z korą? A możnaby jakiś zdjęcia? Jakoś średnio mogę to sobie wyobrazić

Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 14:51:50
Jerzy pisał że przesadzać dopiero na przyszły rok. Kwiaty jednka opadły czy w związku z tym mogę ewentualnie włożyc do plastikowej (szklanej osłonki ) zamiast do koszyczka.

Teraz nie wiem czy się wstrzymać, czy koszyczek dla mojej roślinki jest nieodpowiedni i lepiej ją przesadzić??

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 18:40:26
To szklane naczynie to porostu szklaneczka, w której to maleństwo się zmieściło. Mieszka sobie tak od stycznia tego roku, bo przedtem był w tak malutkiej doniczce, że wyglądało jakby chciał z niej wyskoczyć Oczywiście wrzucam zdjęcia.

Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 19:16:44
Hmm... Ja bym się nad tym rozwiązaniem zastanowiła, bo nie ma przewiewu w korzeniach i woda się gromadzić może... No ale jeśli rośnie, to moze i mu pasuje

E-mail:  
Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 19:31:31
Wodę bardzo starannie odlewam i pilnuję, żeby nie zostawała na dnie. Wbrew pozorom kora nawet nieźle przesycha. Korzonki się wydłużają - są jędrne i zdrowe - nie ma nawet śladu zgnilizny.
Mam jeszcze dwa duże storczyki w przeźroczystych szklanych pojemnikach bez odpływu i trzy w plastikowych doniczkach z dziurkami.
I na moje oko te w szkle maja korzenie w lepszym stanie niże te z plastików. Tylko kora musi być w dużych kawałkach, żeby lepiej przesychała.
Ale tą są tylko moje obserwacje - może ktoś ma inne doświadczenia.
Wracając do tematu czyli do miniaturki, to jak widać na zdjęciach ma się całkiem dobrze.

Data: wtorek, 21 kwietnia 2009 19:56:20
Nie wiem czy rozwiazanei dobre dla roślinki ale efekt robi oszałamiajacy

Gratuluje pieknych kwiatów. Achh moze mój też kiedyś tak zakwitnie

Pozdrawiam Serdecznie

E-mail:  
Data: środa, 22 kwietnia 2009 08:03:27
Dziękuję w imieniu swoim i roślinki. Życzę równie udanego kwitnienia i pozdrawiam

Autor: iwona
E-mail: gajosy1@gazeta.pl
Data: środa, 22 kwietnia 2009 13:03:43
Temat uprawy w szkle już kiedys był poruszany na tym forum.
Jest tu: http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=2207&pg=1
Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl