Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  dendrobium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: sobota, 18 kwietnia 2009 12:47:38
Witam
na moim dendrobium nobile wyrosło kejki teraz wygląda tak

i moje pytanie co dalej
oraz jeszcze jedna sprawa dotycząca tego samego dendrobium. Kot ułamał mi łodygę z 2 tygodnie temu. Powiązana była z resztą rośliny tak w połowie ale dwa dni temu ułamała się całkiem i tak wygląda

Autor: Marlenka
E-mail:  
Data: sobota, 18 kwietnia 2009 14:02:58
Ja mam tez takie dendrobium, wychodowalam z sadzonek,ktore dostalam od znajomego.Szczepki byly wsadzone do sloika z woda az wypuscily korzonki.Wiem ze wszyscy radza nie wkladac do wody bo moga zgnic,jednak moje wypuscily korzonki a potem je zasadzilam.Teraz po nie calym roku juz kwitnie jedna a ma niecale 10 cm wielkosci.Takze ja bym na twoim miejscu ta zlamana lodyge wsadzila poprostu do wody i czekala az wypusci korzonki.A potem do doniczki.
Zycze powodzenia.
A jesli chodzi o keiki to tez juz mi wypuszczaja po bokach rosliny ale sa jeszcze za male (1-2 cm) zeby je odlaczyc od rosliny.Poczekam az troche jeszcze podrosna.
Pozdrawiam

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: sobota, 18 kwietnia 2009 14:27:32
Ja by m jeszcze tę sadzonkę zamoczyła na pare minut w ukorzeniaczu
Pozdrawiam

Autor: Agnieszka
E-mail: zak.a@interia.pl
Data: sobota, 18 kwietnia 2009 21:41:51
Dziękuje za odpowiedz ale co mam zrobić z kejki? czy odciąć od łodygi czy jeszcze zostawić, a jak odciąć to czy w taki sposób jak falki że z łodygą czy samą i jeszcze do jakiego podłoża

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: sobota, 18 kwietnia 2009 22:17:55
Marlena napisała, ze jeszcze poczekać. A jak oddzielić.... ja nie mam pojęcia, nigdy tego nie robiłam na dendrobium

Autor: Marlena
E-mail:  
Data: niedziela, 19 kwietnia 2009 09:08:23
Moje sa jeszcze zamale zeby oderwac.Ja chyba delikatnie odetne je jak podrosna lub oderwe,trzeba sobie jakos radzic,co nie?Tez jestem poczatkujaca milosnczka storczykow.Zycze powodzenia.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl