Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  nowicjuszka, falek i cztery nowe pędy... co dalej?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ula
E-mail: s_s_s@o2.pl
Data: poniedziałek, 13 kwietnia 2009 20:22:28
Witam!
Nie mam pojęcia o uprawie kwiatów, a co dopiero o storczykach. We wrześniu ubiegłego roku kupiłam phalaenopsis hybride z kilkoma białymi kwiatkami. Postawiłam go na zachodnim parapecie (na wschodnim jest za mocne światło), podlewałam co tydzień i to by było na tyle... Kwiatki opadły po dwóch miesiącach i w czasie jesieni i zimy rosły mu kolejne liście. Zdziwiłam się, gdy dwa tygodnie temu zobaczyłam dwa "różki" nad najniższą parą liści a dziś znalazłam kolejne dwa ! Postanowiłam lepiej zadbać o tego "twardziela" (skoro ze mną wytrzymał i jeszcze puścił cztery pędy) i dlatego zwracam się z kilkoma pytaniami do specjalistów:
1. czy oprócz nawożenia (zamierzam zacząć) mogę coś jeszcze zrobić, aby pędy zdrowo urosły i zakwitły?
2. teraz mój storczyk stoi na parapecie, tak po prostu, w swojej platikowej doniczce - czy może warto kupić mu specjalną doniczkę (taką, która pomoże mi utrzymać wilgotność powietrza)?
3. dotąd podlewałam go wodą z filtra Anna, taki zwykły filtr - czy to dobry pomysł?

Będę wdzięczna za pomoc!

Pozdrawiam,

Ula

Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 kwietnia 2009 20:53:07
http://orchidarium.pl/uprawa/uprawa.htm

Autor: Ula
E-mail: s_s_s@o2.pl
Data: poniedziałek, 13 kwietnia 2009 21:26:02
Bardzo dziękuję za linka Pani Emilio. Choć czytałam już trochę artykułów, teraz "wyłowiłam" kilka dodatkowych wskazówek pielęgnacyjnych Wciąż jednak zastanawiam się nad wodą, ponieważ podlewanie storczyka deszczówką z centrum Warszawy to chyba nie jest dobry pomysł, a teraz chyba jeszcze za wcześnie na poważne inwestycje jak filtr odwróconej osmozy... Czy woda destylowana "motoryzacyjna" byłaby ok? No i ta doniczka - boję się, że może wilgotność jest za mało i nawet jeżeli storczyk zakwitnie, to kwiatki szybko opadną... no cóż - pewnie bez eksperymentowania się nie obędzie

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: czwartek, 16 kwietnia 2009 21:52:17
Skoro rosną aż 4 pędy kwiatowe, to znak, że roślina ma wszystko, czego jej potrzeba. Na Pani miejscu nic bym nie zmieniała w pielęgnacji. Hybrydy Phalaenopsis nie wymagają wysokiej wilgotności powietrza i w ich przypadku często nawet jest tak, że im wyższa wilgotność tym gorzej rosną, aż w końcu zamierają. Wprowadzając duże zmiany ryzykuje Pani utratę pędów. Rozważyć można jedynie bardzo delikatne nawożenie. Ale proszę pamiętać, że zarówno niedobór składników odżywczych, jak i nadmierne nawożenie, są szkodliwe i mogą przyczyniać się m.in. do utraty pąków czy wcześniejszego przekwitania kwiatów.

Czy woda, którą Pani podlewa jest dobra? Proszę popatrzeć na korzenie. Jeśli jest z nimi wszystko w porządku to jak najbardziej stosuje Pani odpowiednią wodę. Przyrost nowych liści też by to potwierdzał.

Pozdrawiam
Joanna

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: piątek, 17 kwietnia 2009 08:35:01
I proszę zamiescić zdjęcie gdy pędy rozwiną kwiaty... bo to będzie naprawdę piękny widok

Autor: Jacek P.
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 11:24:18
Doniczki które można kupić w kwiaciarniach czy innych sklepach , te szklane z miejscem na wodę na dole, nie są "specjalistyczne", nie powodują "podniesienia wilgotności powietrza" tylko powodują w większości przypadków gnicie korzeni z powodu wysokiej wilgotności i braku przepływu powietrza.
Przepływ powietrza jest bardzo ważny dla epifitów!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl