Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  cymbidium - 6 pędów kwiatowych
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: alicja191
E-mail: almalucja@op.pl
Data: niedziela, 5 kwietnia 2009 19:18:00

Autor: Aneta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 6 kwietnia 2009 13:29:32
Wow-cudo!Takie to oglada sie tylko na wystawach ;-)
Gratuluje !

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 6 kwietnia 2009 14:46:47
Tak, rzeczywiście Pani roślina kwalifikuje się na ekspozycję wystawową!Ciekawy jestem, czy przed zakwitnięciem przechodziła okres przechłodzenia i przesuszenia - pozdrowienia z Kielc!

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: poniedziałek, 6 kwietnia 2009 15:42:32
A ja się trzema pędami na moim "podniecałam"... Rzeczywiscie jest niesamowite- nie tylko ilość pędów, ale i kolor kwiatów prześliczny
Pozdrawiam!

Data: poniedziałek, 6 kwietnia 2009 16:47:04
Cymbidium jest odzyskiem ze śmietnika, miało 2 bulwy i upchane w malutkiej doniczce korzenie . Przesadziłam i przez dwa lata przybyły tylko nowe bulwy. W zeszłym roku w kwietniu wystawiłam go na dwór i podlewał go deszcz, a dwa razy udało mi się go podlac nawozem, takim zwykłym do kwiatów balkonowych. Dopiero pod koniec października (temperatury ok 5 stopni) zabrałam na taras gdzie temperatura nie przekraczał 15 stopni a w nocy bywało poniżej 10. Oczywiście musiałam go oczyścic ze ślimaków, pająków W grudniu pojawiły się nowe bulwy i zagroziłam storczykowi, że go wyrzucę Ale okazało się ,że to są pędy kwiatowe. Bardzo długo stały wmiejscu i nagle 20 kwietnia rozkwitło 5 pędów Jeszcze dwa teraz rozwijają kwiaty. Ludzie myślą, że są sztuczne

Autor: ladyju
E-mail: lady-ju@o2.pl
Data: poniedziałek, 13 kwietnia 2009 09:47:29
Witam

Mam taki sam storczyk i niestety nie mogę sobie poradzić z jego reanimajcją, czy mogłaby Pani napisać jak postępować aby zreanimować go. Do niedawna jescze wypuszczał liście, niestety liście żółkły i opadały. Już straciłam nadzieję, jednak po przeczytaniu tematu stwierdzam, że ponownie biorę się za reanimację. Obecnie jest dosyć wysuszony i siedzi w zwykłej ziemi, jakie podłoże mam mu przygotować, czy coś odcinać, gdzie go obecnie trzymać i w jakich temperaturach za wszelką pomocą będę bradzo wdzięczna.

Pozdrawiam
Justyna

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 13 kwietnia 2009 10:26:15
Witam!

Podziwiam to Pani udane cymbidium . Od niedawna podjęłam się uprawy cymbidium (biedaka dostałam gratis). Są to tylko dwie stare ps/b, dopiero od kilku tygodni zaczyna odbijać nowy przyrost.
Czy to cymbidium, które tak pięknie zakwitło u Pani, wymaga zwiększonej wilgotności otoczenia, gdy stoi w mieszkaniu? Jak to u Pani wygląda praktycznie?

Pozdrawiam Agnieszka

Data: wtorek, 14 kwietnia 2009 00:14:59
Cymbidum zostało posadzone w podłożu dla storczyków (8zł za opakowanie) w doniczce o średnicy 2 razy większej niż poprzednia. Nic nie ucinałam - korzenie i bulwy zostały w całości. Od tej pory tylko podlewałam, ale nie za często podłoże przesychało. Przez dwa lata rosły nowe bulwy, w mieszkaniu była temperatura ok. 20 stopni. Myślę, że dopiero wystawienie zeszłej wiosny na dwór, a później trzymanie na tarasie w temperaturze dzień 16-18 stopni a nocą 8-10 zainocjowało wypuszczenie pędów kwiatowych. Storczyk zakwitł dopiero po 3 latach, więc trzeba miec dużo cierpliwości. Jeżeli jest 6 pędów to zeszłego lata musiało urosnąc 6 nowych bulw, a cały kwiatek teraz ma około 15 bulw.

Data: wtorek, 13 kwietnia 2010 19:39:51
Witam. Rok temu przedstwawiłam cymbidium z 6 pędami. Dzisiaj pokazuję zdjęcia tego samego storczyka z 14 pędami w tym 9 rozwinięte, a 5 jeszcze w pąkach.

Data: wtorek, 13 kwietnia 2010 19:41:07

Autor: mariusz
E-mail: mj5463@wp.pl
Data: wtorek, 13 kwietnia 2010 20:26:51
alicja191!Strach pomyśleć co nam pokażesz za rok!Gratuluję i pozdrawiam!

Autor: Leokadia
E-mail: lodzia_krawiec@o2.pl
Data: wtorek, 13 kwietnia 2010 20:28:52
Pani Alicjo gratuluję sukcesu, nie tylko doprowadzenia cymbidum do kwitnienia ale ilości pędów kwiatowych.Roślina jest bardzo duża i ma piękny kolor kwiatów. A ja złościłam się na moje cymbidia, teraz je przesadzę i poczekam na kwiaty,bo też udało mi się doprowadzić je do kwitnienia (oczywiście nie takiego jak u Pani).Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam. Leokadia

Autor: Regina
E-mail:  
Data: wtorek, 13 kwietnia 2010 21:15:31
Pani Alicjio!
Mam pytanie - czy ono rosnie w donicy plastikowe czy w tej ceramicznej?

Jest cudowne! Gratulacje!

Autor: jpilch
E-mail: jpilchster@gmail.com
Data: wtorek, 13 kwietnia 2010 21:33:45
Wspaniały efekt, moje gratulacje.
Niestety mam uparciucha, który od kwietnia do października przebywa na tarasie i ani myśli kwitnąć, chociaż rośnie non-stop, miał żółte kwiaty.
Pozdrawiam ciepło J.P.

Data: wtorek, 13 kwietnia 2010 22:28:13
Cymbidium rośnie w plastikowej donicy, ta ceramiczna tylko do ozdoby i utrzymania kwiata w pionie. Storczyk już zapełnił całą plastikową i będę go musiała przesadzic. Ostatnio go przesadzałam 4 lata temu i wtedy to odchorował. Teraz boję się, że może byc tak samo.

Autor: marta
E-mail:  
Data: środa, 21 kwietnia 2010 10:39:41
Witam Pani Alicjo mam takie pytanko czy w tej chwili można wystawić już cymbidium na dwór pytam dlatego że np. dzisiaj był przymrozek i co w momenci gdyby one były na dworze. Jeżli to nie stanowi żadnego problemu to bardzo prosze napisać czy on stoi w jakimś zacisznym miejscu gdzieś w cieniu pod drzewami z której strony wschód, poludnie czy naprawde tylko deszcz je podlewa? Pytam o to wszysto bo w tamtym roku kupilam dwa kwitnące w tej chwili mają po ok 5 nowych bulw i bardzo bym chciała aby mi zakwitły.
Serdeczne pozdrawiam z Białej Podlaskiej
ps. to Pani cymbidium jest tylko do pozazdroszczenia

Data: środa, 21 kwietnia 2010 20:12:20
Witam Pani Marto. Cymbidium wystawiam na dwór w maju (do czasu przekwitnięcia stoi i zdobi nie ogrzewany taras). Wystawiam go na taras zewnętrzny od strony północnej, więc ma słońce latem wcześnie rano i dopiero po godzinie 16. Podlewam tylko kiedy długo nie pada, a we wrześniu i październiku w zasadzie podlewa go deszcz. Na dworze zostaje do pierwszych przymrozków (koniec października). Życzę bogatych kwitnień. Pozdrawiam

Autor: marta
E-mail:  
Data: czwartek, 22 kwietnia 2010 11:50:16
Pani Alu może napisze mi Pani jak często go podlewa i jak często stosuje nawóz (jeśli można wiedzieć jaki). Czy w okresie kiedy on kwitnie podlewany jest tak samo?
Pozdrawiam Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl