Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phajus - problem z liśćmi
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: piątek, 27 marca 2009 16:06:31
Młode liście u Phajus są tak bardzo skupione i zwinięte , że tworzą "ruloniki", które nie chcą się otwierać.Liście u Phajus są bardzo cienkie i delikatne więc kiedy próbuję ję rozchylać i nieco wyprostować to natychmiast się rwą. Po jakimś czasie te skupione, małe liście czernieją i zamierają.
Co może być tego przyczyną?
Myślałam,że zbyt mała wilgotność, ale chyba nie, bo roślina stoi na parapecie w nieogrzewanym pokoju, gdzie wilgotność jest dośc wysoka. A może mu za zimno?

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: piątek, 27 marca 2009 22:17:32
Witam Panią!
Nie wiem, czy czytała Pani.Storczyk wymaga warunków zbliżonych do lasu tropikalnego.
"Phajus, który powinien teoretycznie rosnąć w stale wilgotnym, drobnym podłożu, w szklarni Asi zamiast rozrastać się i kwitnąć, stopniowo zamierał. Tymczasem druga część tego podzielonego egzemplarza, pod opieką Krzysztofa Ubysza w Ogrodzie w Łodzi, rosła i kwitła rewelacyjnie. Okazało się jednak, że była uprawiana zupełnie inaczej. Asia przesadziła więc swoją roślinę w gruboziarniste podłoże dla epifitów, przestała intensywnie podlewać i kondycja roślin wyraźnie się poprawiła." cytat ze strony: http://www.orchidalia.pl/stronki/asia.shtml
Mery.

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: piątek, 27 marca 2009 22:31:02
Dziękuję za cenną podpowiedź.
Ja niestety postępuję z nim jak w książce napisano - podłożę bardzo drobnoziarniste, z niewielkim dodatkiem ziemi i stale wilgotno. I to go pewnie zabija.
Chyba stara się ostatkiem sił coś wypuszczać, ale nie bardzo mu to wychodzi.
Jutro przesadzam to, co jeszcze zostało. Spróbujemy.
Dziękuję raz jeszcze, pozdrawiam
Marzena

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl