Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phal. lobbii - czy ma szanse przeżyć?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka Parda
E-mail: agnieszka_parda@o2.pl
Data: niedziela, 8 marca 2009 13:49:30
Moja roślina niedawno straciła wszystkie liście. Czytając trochę o życiu tego gatunku w naturze znalazłam informację, że w czasie spoczynku może zrzucać liście. Korzenie mojej rośliny są dość krótkie, ale zielone i nie rozmiękają. Czy jest skazana na śmierć, czy ma jeszcze szanse odżyć? Co robić żeby pomóc jej przeżyć?

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: niedziela, 8 marca 2009 21:20:36
Witam!
Znalazłam coś pocieszającego: "W okresie zimy temperatury w dzień, to 20 - 25 stopni, w nocy - 10 - 15. Wtedy rośliny najczęściej zrzucają liście. Często też bez liści wchodzą w okres kwitnienia." Ze strony : http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/stronki/orchidarium.php5?r=9&c=1&roz=9
Mery.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 9 marca 2009 11:36:51
Witam

Od 3 tyg. mam u siebie phal. parishii (to taki sam storczyk jak phal. lobbii, tylko, że występujący pod inną nazwą botaniczną).
Otóż wspomniana roślinka po przybyciu do mnie straciła wszystkie dolne liście -została tylko jedna para najdłuższych. Nie miała nawet listka sercowego. Ale od kilku dni pomimo pochmurnej pogody, wychodzi ze środka zawiązek nowego liścia Takie zrzucanie liści przez nadejściem wiosny zdarza się u tego gatunku (o tym czytałam zanim zdecydowałam się na zakup). Na pewno Pani roślinka w najbliższym czasie też odbije czego serdecznie życzę .

Pozdrawiam, Agnieszka

Autor: Zdzisław Szydłowski
E-mail:  
Data: poniedziałek, 9 marca 2009 14:49:09
Małe sprostowanie - Phal. parishii i Phal. lobbii to różne gatunki... No chyba, że chodziło o to, że i to i to to storczyk?

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 9 marca 2009 15:09:40
Polecam stronę,

http://www.parishianae.com/index.html

pozdrawiam
ewka

Data: poniedziałek, 9 marca 2009 16:47:44
Witam!

Tak sądziłam, że to dwa różne gatunki botaniczne, ale praktycznie oba mają te same wymagania uprawowe, rozbieżny jest tylko kształt i barwa kwiatów. Informacje o tym, że oba gatunki należą do jednej sekcji Parishae można znaleźć na polskiej stronie www.paphiopedilum.pl

Agnieszka

Autor: Agnieszka Parda
E-mail:  
Data: wtorek, 10 marca 2009 21:40:15
Dziękuję za Państwa odpowiedzi, mam nadzieję, że roślinka ciągle żyję. A jakby wypuściła kwiaty, byłabym w siódmym niebie, bo bardzo mi się podobają i podobno pięknie pachną.

Data: środa, 11 marca 2009 20:43:46
Witam!

Wg. prognoz od tego weekendu ma się zrobić bardziej wiosenna pogoda. Będzie większa szansa, że Pani roślinka zacznie budzić się do życia

Pozdrawiam Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl