Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  łupina z kokosa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 7 marca 2009 13:29:14
Witam!

Udało mi się samodzielnie wykonać z łupiny orzecha kokosowego kwietniczek z zamiarem posadzenia w nim storczyka. Wcześniej czytam na forum, że takie łupiny stosuje wielu storczykowców. Problem w tym, że chociaż łupinę wygotowałam, to parę dni później po zanurzeniu na moment w wodzie łupina popękała (dobrze, że przetestowałam przed posadzeniem rośliny). Podobną sytuację miałam kilka lat temu z innym kokosem - musiałam go posklejać. Proszę, doradźcie, co robić, aby łupina nie pękała pod wpływem wilgoci

Agnieszka
Agnieszka

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: sobota, 7 marca 2009 17:46:49
A czy to coś przeszkadza, jeśli jest popękana?
Serdecznie pozdrawiam

Autor: monika w
E-mail: monika@kompet.net
Data: sobota, 7 marca 2009 18:29:29
Witam,
sama "sadzę" miniaturowe storczyki w połówkach kokosów. Nigdy nie wpadłam na pomysł wygotowywania jej. Pierwsze doniczki kokosowe skończyły już dwa lata, są systematycznie moczone w wodzie i nic się z nimi nie dzieje. Nie umiem pomóc... może to kwestia metody rozłupywania?

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 8 marca 2009 18:12:13
Witam!

Dzięki za odpowiedzi . Popękane skorupy kokosowe nie przeszkadzają, jeśli są w nich zamontowane storczyki na pniu, w orchidarium. Natomiast ja z braku takich możliwości, chciałam wykorzystać łupiny kokosa do skonstruowania doniczek (w formie pucharków, jakie podpatrzyłam w jakimś poradniku ogrodniczym). Jedną taką udało mi się wykonać kiedyś, nawet po kilku latach nie rozleciała się, pomimo uprawianej w niej roślinie. Dodam, że ostatnio wystrzegam się uprawiania storczyków (w większości to falenopsisy), w plastikowych doniczkach. W ciągu tej kończącej się zimy prawie wszystkie falki trzymane w plastikowych "storczykowych" doniczkach u mnie poszły na kompost Tylko te, które są posadzone w ceramicznych doniczkach z otworami w ściankach rosną i kwitną u mnie bezproblemowo. A, że bieda mnie niedawno dopadła, postanowiłam dla nowych storczyków zrobić pojemniki tańszym kosztem. Stąd pomysł na łupiny kokosowe

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: niedziela, 8 marca 2009 20:39:17
Witam!
Proszę przeczytać temat na stronie : http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=6512
Powodzenia, Mery.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl