Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  orchidee z zagranicy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: niedziela, 1 marca 2009 09:56:13
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę, jeśli nie to bardzo przepraszam
Mam pytanie: czy ktoś z was kupował orchidee np. w niemieckich sklepach internetowych? Jakie macie doświadczenia w tej kwestii? Czy to w ogóle ma sens?
Pozdrawiam

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: niedziela, 1 marca 2009 14:29:51
Pani Aniu!
Dlaczego chce Pani kupować w niemieckich sklepach internetowych, skoro można nawet tu: http://www.orchidarium.pl/forum/list.php?f=2 ["Rośliny dostępne do natychmiastowej sprzedaży".]
Pozdrawiam, Mery.

Autor: Małgosia
E-mail:  
Data: niedziela, 1 marca 2009 15:46:46
Nie wiem jakie storczyki chce kupowac Pani Ania - ale być może nie wszystkie da się kupić u polskich sprzedawców?

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: niedziela, 1 marca 2009 17:54:33
Tak, wiem Mery... tylko własnei nie wszystko można dostac... :/ Ale ze sklepu Pana Jerzego jak najbardziej skorzystałam

Autor: monika w
E-mail: monika@kompet.net
Data: poniedziałek, 2 marca 2009 20:16:57
Witam,

w naszym towarzystwie storczykowym wkrótce po raz kolejny będziemy robić import z zagranicznych firm. Jeśli jest pani zainteresowana - proszę o kontakt na e-mail.

Autor: Anna
E-mail:  
Data: wtorek, 3 marca 2009 07:30:33
Ja zakupiła taką roślinę z importu w tym towarzystwie i ponad rok roślina była w reanimacji. Pozdrawiam

Data: wtorek, 3 marca 2009 11:48:32
Jest to nasz trzeci import i jak dotąd nie przyjmowaliśmy zamówień spoza naszej grupy - być może więc zakupiła to pani z prywatnego importu - nie wiem... ale to tylko gwoli wyjaśnienia. Zawsze kupując przez internet jest ryzyko trafienia na gorszą roślinę... pozostaje jedynie reklamacja u dostawcy

Autor: Anna
E-mail:  
Data: wtorek, 3 marca 2009 16:40:11
Zakup był przez orchidarium.pl. Pozdrawiam

Data: środa, 4 marca 2009 16:04:20
Nie ma sprawy, jednak na drugi raz proponuję trochę uważniej czytać posty. Roślinki sprowadzamy sami dla siebie o ile jest ktoś chętny. Nie stanowi to żadnej konkurencji dla orchidarium i innych dostawców internetowych.

Autor: Beata Biała
E-mail: bwhite@interia.pl
Data: czwartek, 5 marca 2009 18:50:37
Witam Wszystkich
Jak wiadomo silny może więcej. Robiąc zamówienie grupowe na więcej roślin można czasem liczyć na niższe ceny i mniejsze koszty przesyłki. W naszym Sosnowieckim Kole MIłośników Orchidei kilkakrotnie robiliśmy takie akcje, zamawiając rośliny z oferty firmy Karge z Niemiec. Ogólnie jesteśmy zadowoleni i współpraca dobrze sie układa ale czasem nie sposób wykluczyć pojedynczych 'wpadek' czyli słabszych i mizernych roślin. Zdarzyło sie raz, że paczka szła ponad m-c (zazwyczaj ok 7-14dni. Potem na poczcie zebrała sie komisja ponieważ paczka była uszkodzona, to trwało znowu jakiś czas. Rośliny były już wymęczone i niektóre uszkodzone. Niestety coś za coś - atrakcyjna cena i większy wybór za dodatkowe ryzyko.
PS. Kilka razy kupowałam na niemieckim ebay'u i wszystko byłoby ok gdyby nie zginęła paczka, która nigdy sie nie odnalazła Niestety nie była ubezpieczona i nie było na nią żadnego świstka. Lepiej więc dopytać się jaką przesyłkę dokładnie proponuje sprzedawca a nie sugerować tylko niską ceną. Od tamtej pory dopłacam do ubezpieczenia przesyłki i nie ma problemów.

Pozdrawiam
Beata

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl