Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy można - ochrona środkami chemicznymi?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: sobota, 28 lutego 2009 14:55:26
Czy można opryskać storczyki środkiem grzybobójczym a zaraz potem środkiem owadobójczym, czy tez należy między takimi opryskami zachować kilka dni przerwy?
Mam zamiar umieścić rośliny w wannie i opryskać jednym środkiem, a jak tylko przeschną zaraz drugim.
Czy to dobry pomysł?

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: sobota, 28 lutego 2009 20:11:45
Pani Marzeno!
Ja między opryskami zachowałabym kilka dni przerwy. Są to środki chemiczne i nie wiem, jak na mieszankę zareaguje roślina. Moim zdaniem : co za dużo , w jednym dniu, to nie zdrowo.
Mery.

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: sobota, 28 lutego 2009 20:16:06
Poza tym mimo, że pierwszy środek wyschnie na liściach, to tam zostanie- ja bym się bała, że to one zareagują ze sobą
Ale również kwestia poruszona przez Mery- ja bym jednak dała roślinkom trochę wytchnienia. Np. w jednym tygodniu grzybobójczy, za tydzień owadobójczy. Ale ja jeśli chodzi o środki chemiczne to troche strachopel jestem
Pozdrawiam i powodzenia

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: poniedziałek, 2 marca 2009 12:09:07
Ja po kilku latach uprawy stowrczyków mogę stwierdzić, że chemię wytrzymują dobrze, twarde są. Zastanawiam się tylko, czy skuteczne będzie oryskanie dwoma środkami jeden po drugim, bez przerwy.
Nie mam zamiaru mieszać tych środków, bo wiem ,że nie wszystkie można ze sobą mieszać.Mam tabelę mieszania środków używanych w sadownictwie, ale nie wiem, czy można to odnieść do storczyków, poza tym nie wszystkie środki tam są wymienione.
Dziękuję za zainteresowanie tematem
Marzena

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl