Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  POMOCY! Mój storczyk umiera!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Utya
E-mail:  
Data: piątek, 27 lutego 2009 19:52:00
Witam Szanowne Grono miłośników tych cudownych roślin. Storczyki uprawiam (jesli mozna tak powiedzieć) już od 4-5 lat. Wprawdzie mam ich niewiele, bo tylko 4, ale kocham je nad zycie (też jestem "skażona" Dzisiaj zauwazylam ze cos sie zaczelo dziac z jednym z moich storczykow. odpadly prawie wszystkie liscie. wygladają jak namoknięte (na pewno nie przelałam). Ostał się jeden zdrowy i jeden który odpadnie (na zdjęciach). Proszę o pomoc co to moze być i jak mam z tym walczyć.

Makra odpadniętych lisci zamieszczam poniżej. Jakieś 2 tygodnie temu liscie zaczely od podstawy przyjmować ciemniejszy kolor. Nie bylo mnie jakis czas w domu (kilka dni) i zapomnialam o problemie, po czym dzisiaj chcialam podlac moje storczyki a tu taka niespodzianka! Liscie mają małe biale plamki i takie dziwne powietrzne pęcherze. No i na dodatek strasznie śmierdzą (jakby zdechłymi skarpetkami, przepraszam za porównanie ale tak własnie smierdzą). Nie chcę zaraźić pozostałych roślinek BAARDZO proszę o pomoc.

E-mail:  
Data: piątek, 27 lutego 2009 19:54:18
kolejne zdjęcie

E-mail:  
Data: piątek, 27 lutego 2009 19:57:58

E-mail:  
Data: piątek, 27 lutego 2009 19:59:27

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: piątek, 27 lutego 2009 20:10:15
Wygląda to na standardową bakteriozę, czyli zwyczajnie zgniliznę systemową. Najczęściej rozpoczyna się od przypadkowego zalania rozety, ale bakterie mogą też przywędrować z gnijących korzeni. Nie sądzę, że są jeszcze jakieś szanse.

Notabene, korzenie wyglądają bardzo źle, roślina prawdopodobnie nie była nigdy przesadzana i podłoże jest kompletnie zasolone.

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail:  
Data: sobota, 28 lutego 2009 09:13:21
bardzo dziękuję Panie Jerzy!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl