Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Filtr
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mlaczek
E-mail: Tomek_ml@interklasa.pl
Data: piątek, 6 lutego 2009 22:29:38
Chciałem sie zapytać czy do podlewania storczyków wystarczy filtr odwróconej osmozy za 180 złotych. Jest to filtr akwariowy. Woda na śląsku nie jest najlepszej jakości i właśnie zastanawiam się nad namówieniem babci na zakup takiego filtra. Czy to dobry pomysł??

Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: sobota, 7 lutego 2009 09:15:01
Tak, nadaje się,jeżeli jest to filtr odwróconej osmozy bez mineralizatora (a takie są stosowane w celach akwarystycznych),jak najbardziej.

Data: sobota, 7 lutego 2009 09:32:38
Wielkie dzięki. Teraz tylko w babci siła.

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: niedziela, 8 lutego 2009 21:48:25
Mieszkasz na Śląsku to znaczy gdzie? Bo jeśli korzystasz z wody wodociągowej dostarczanej przez GPW Katowice pobieranej na ujęciach z rzeki Soły w Kobiernicach, to może się okazać, że woda ta może po odstaniu a jeszcze lepiej po przegotowaniu być spokojnie użyta do podlewania większości storczyków epifitycznych. Woda ta pochodzi z ujęć powierzchniowych rzeki Soły i należy do wód bardzo słabo zmineralizowanych o NISKIEJ TWARDOŚCI, po uzdatnieniu na filtrach jej przewodność nie przekracza 250 µS/cm. Ja taką wodą od lat podlewam moje storczyki i nie widzę by im szkodziła. Co więcej czasami w zimie robię im szprycę prosto z węża.
Oczywiście jeśli ty masz wodę z innych ujęć nie daj Boże głębinowych to bez filtra nie da rady. Proponuję dowiedzieć się w wodociągach o jakość wody. często dane te są publikowane na stronach internetowych konkretnych wodociągów które zaopatrują dany rejon.

Autor: titus1
E-mail:  
Data: poniedziałek, 9 lutego 2009 07:45:41
Panie Kaziemierzu,
a jak z wodą z przydomowych studni w okolicy koryta Soły?

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail:  
Data: poniedziałek, 9 lutego 2009 09:09:51
Titus , a są w okolicy jakieś szamba? Skoro masz studnię , woda powinna być badana.

Data: poniedziałek, 9 lutego 2009 09:37:15
Mieszkam W Jaworznie. Nie wiem skąd jest dostarczana woda.Ale lapiej zawsze mieć filter bo sie ma pewność.

Autor: titus1
E-mail:  
Data: poniedziałek, 9 lutego 2009 12:55:43
Beato,
domy są podłaczone do sieci kanalizacyjnej, woda była badana w sanepidzie, ale nigdzie nie widziałem wyników badań twardości wody. Z doświadczenia wiem, że woda ze studni robiła straszliwe spustoszenia w instalacji domowej. Po 5-6 latach rura stalowa była zawalona kamieniem i skorodowana...

Autor: iza
E-mail:  
Data: czwartek, 19 lutego 2009 18:42:44
witam, ja podlewam moje pieknosci woda z akwarium.Mamy w domu akwarium i te wszystkie filtry odwroconej osmozy itd...spuszczona woda ma PH 5,5

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: czwartek, 19 lutego 2009 19:55:04
Akwarium? Z rybkami w środku? Oj ja bym się chyba bała...

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 31 maja 2020 06:24:03
Przypuszczam że wielu z Was ma doświadczenie w uzdatnianiu wody dla storczyków. Poszukuję niedrogiego, małego i prostego w obsłudze i montażu filtra odwróconej osmozy. Woda będzie mi służyć tylko i wyłącznie do podlewania storczyków. Z olbrzymiej oferty handlowej wybrałam FILTR PRYSZNICOWY SREBRNY firmy FitAqua za 62zł. Nakręcałabym go na wylewkę i po nabraniu wody byłby odkręcany i tak co tydzień W instrukcji obsługi jest napisane że zmniejsza twardość wody, a tylko o to chodzi. Proszę o radę bo nie ufam tym deklaracjom producentów. W moim mieście woda ma górną granicę rwardości. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl