Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  reanimacja Cymbidium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: sobota, 17 stycznia 2009 12:16:03
Kupiłam dziś cymbidium z przeceny,chcialabym je "poderwac" do zycia.Korzenie sa przesuszone ale niektore jakby podgnile.Liscie w stanie dobrym.Czy reanimacja korzeni podobna jak u falkow?Pozdrawiam.

Data: sobota, 17 stycznia 2009 12:32:04

Data: sobota, 17 stycznia 2009 12:33:48

Data: sobota, 17 stycznia 2009 13:46:28
A swoją drogą Panie Tomaszewski nic nie usprawiedliwia podlewania orchidei prosto z "węża" jak to miało miejsce dziś na Okęciu.
Teraz wiem,te korzenie po prostu pogniły.One pękają z nadmiaru wody.Jakie to proste-obnizyc cene i po bólu.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: sobota, 17 stycznia 2009 15:35:01
Witam Panią.
Korzenie storczyka nie wyglądają źle. Nie widać wyraźnie gnijących. Proponuję usunięcie podłoża i wszystkich pustych , miękkich korzeni.Pozostałe korzenie proponuję namoczyć na 1/2- 1 godz w roztworze Topsinu. Następnie proszę zasadzić storczyka w wilgotnym podłożu, i nie podlewać go przez około 2 tygodnie.
Zamiast Topsinu można użyć Biochikol [oprysk 2-3 razy co 7 dni].
Jeżeli korzenie wszystkie zostaną usunięte proszę zapoznać się z rozmową na stronie: http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=17322
Powodzenia, Mery.

Data: sobota, 17 stycznia 2009 15:47:19
Dziękuję Mery-te korzenie tylko tak ladnie wygladały a w rzeczywistosci wszystkie usunełam.Zauważylam w tym gaszczu dwa malutkie przyrosty bulw.Włożyłam do keramzytu i ustawilam doniczke w podstawce do ktorej wlałam 2 cm wody.Oprócz tego wstawiłam do miseczki też wypełnionej wodą.O rezultatach reanimacji powiadomię. Dziękuję za radę.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl