Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  ucinac czy nie ucinac???????????
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kamil,1986
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: czwartek, 8 stycznia 2009 22:56:16
moj Falek mini przekwitl i pozostal tylko ped jest zielony ale ma 2 rosnące odnogi,-dzis znajoma ktora ma falki w domu powiedziala ze ona od razu odcina te pedy po przekwitnieciu i kwitną jej potem caly czas wypuszczając nowe pedy kwiatostanowe..

wpsomne ze ja tak zrobilem u mojego p[ierwszego falenopsisa to usechl po tym zabiegu. i teraz nie wiem co zrobic

Autor: Renata
E-mail:  
Data: piątek, 9 stycznia 2009 09:39:28
Są różne teorie na ten temat. Zgodnie z jedną z nich, dla mnie najsłuszniejszą, nie ucina się przekwitniętcyh pędów, bo z uśpionych oczek mogą wyrosnąć rozgałęzienia/boczne pędy. Obcinając pęd pozbawiamy się tej możliwości. W naturze nikt nie obcina pędów. Zawsze storczyk sam decyduje co dalej

Autor: Łukasz Dykas
E-mail: dyxik@op.pl
Data: piątek, 9 stycznia 2009 15:46:14
Zgodnie z tym co pisze Lutz Rollke w swoim poradniku o uprawie storczyków, postępowanie po kwitnieniu Phalaenopsis powinno być następujące:
- Phalaenopsis wielkokwiatowe (na końcu warżki są nitkowate wyrostki), obcięcie tuż nad 3 lub 4 oczkiem może wyindukować rozwój nowego pędu kwiatowego z oczka poniżej cięcia
- Phalaenopsis barwne, nie skracamy po kwitnieniu łodygi kwiatowej, która po krótkiej przerwie i w dobrych warunkach świetlnych może rozwijać się dalej
-Phalaenopsis miniaturowe, u tych odmian bez wahania można obciąć przekwitnięty kwiatostan a roślina szybciej ponownie zakwitnie
W naturze rzeczywiście nikt nic nie ucina, ale jeśli znamy osobliwości naszych odmian to dlaczego ich nie wykorzystać, zwłaszcza, że daje to możliwość "przyspieszania kwitnienia"?
Pozdrawiam!

Data: sobota, 10 stycznia 2009 00:37:50
dzieki za rady. moj wypuscil dwa rozgalezienia wiec go nie bede scinal ale jak zacznie zasychac to go wtedy skórce

Data: sobota, 10 stycznia 2009 20:32:43
falek stoi kolo lampki na biurku i cale dnie jest przez nią doswietlany. na pedzie wypuszcza cos malego z kilku węzłów. jak podrosną to zobaczymy co to jest

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl