Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  paphiopedilum - razem czy osobno?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agar
E-mail:  
Data: czwartek, 8 stycznia 2009 08:36:38
Witam, niedawno "dorobiłam się" czterech identycznych sabotków, które powolutku zaczynają wzrost. Niestety w domu stopniowo zaczyna brakować miejsca dla innych roślin,a ciągle pojawia się chęć posiadania kolejnych ,dlatego chciałabym te cztery doniczki "przerobić" na jedną, stąd moje pytanie - czy jeśli posadzę wszystkie cztery sabotki razem, nie zahamuje to ich wzrostu i nie odbije się negatywnie na "chęci" roślin do kwitnienia? Czy sabotki przystosują się do trochę ciaśniejszego lokum? Pozdrawiam

Autor: Lila róż
E-mail:  
Data: czwartek, 8 stycznia 2009 13:03:29
Na pewno im to nie zaszkodzi ja mam 6 sabotków w 1 misie posadzone razem oczywiście misa ma bardzo duzo otworków ,sadzę też tak phalenopsisy i dendrobia pięknie rosna i obficie kwitną i fajnie wyglądają taki mix

Autor: Agar
E-mail:  
Data: czwartek, 15 stycznia 2009 08:59:46
Dziękuję serdecznie To rozwiązuje problem, bałam się, że takie "zagęszczenie" może storczykom zaszkodzić (zazwyczaj widuje się jedną roślinkę w jednym pojemniczku), ale skoro mogą tak rosnąć bez szkód dla wzrostu i kwitnienia to zabieram się za zmniejszanie liczebności doniczek

Autor: Beata
E-mail:  
Data: czwartek, 15 stycznia 2009 10:04:00
Nie radzę: "sabotki" czyli Paphipedilum co roku wypuszczają nowe odrosty, a nie sposób przewidzieć w jakim kierunku, tak więc jeden drugiemuu będzie przeszkadzał. Raczej nie będą wdzięczne za zagęszczenie (skoro chcesz im jeszcze bardziej zmniejszyć przestrzeń życiową). Wchodzą w grę problemy z przesadzaniem: korzenie się przeplotą i żeby wyjąć z doniczki jeden (jeśli będzie za duży albo coś z nim będzie się działo niedobrego)to będzie się to wiązało z uszkodzeniem korzeni innych roślin w doniczce.

Autor: kamil.1986
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: czwartek, 15 stycznia 2009 19:30:26
zaden problem na probe posadz trzy do jednej misy lub innego pojemnika a jednego zostaw oddzielnie i spradz takie rozwiązanie. w razie czego zostanie ci ten jeden do rozmnażania

Autor: Beata
E-mail:  
Data: piątek, 16 stycznia 2009 12:31:44
To już sensowniejsze byłoby wymienić te trzy na coś ciekawszego...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl