Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  wysiew nasion
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kamil,1986
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: środa, 7 stycznia 2009 15:38:54
mam pytanie: na co mozna wysiewac nasiona torczykow nie licząc
pozywek agarowych .slyszalem cos o miąższu banana. prosze o rade

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: środa, 7 stycznia 2009 17:02:36
WITAM!
Na bananie nie słyszałam, ale czytałam o takim wysiewie:

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,7468.0.html
Podam tłumaczenie z niemieckiego.

Przed wysiewem pozbieraliśmy w lesie kilka kawałków kory drzewnej. Ważne jest aby górna cześć kory dosyć gruba była, ponieważ nasionka przy podlewaniu tak szybko nie spłyną.
W domu pocięliśmy tę kore na kawałki o wielkości 5x5 cm i zamoczyliśmy na jedną godzinę w wodzie deszczowej. Potem kiedy te nasionka na tej korze ciasno przy sobie zostały posiane włożyliśmy je do plastikowej butelki którą sami powycinaliśmy.
Następnie:Po wysianiu należy tę butelkę w jasnym i ciepłym miejscu postawić ( ale nie na bezpośrednim słońcu ) i systematycznie kontrolować czy kora jest wystarczająco mokra . Ważne jest przy wysiewie na korę, aby nasionka wilgotne były a nie mokre. Istotne jest też aby do tych nasionek wystarczająco dużo świeżego powietrza dochodziło. Tą kombinacją: wysokiej wilgotności i dobrego wietrzenia można bez problemu uzyskać to co widoczne jest na zdjęciu z butelką. Wysiew jest spryskiwany raz na dzień deszczówką.

Autor: kamil,1986
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: czwartek, 8 stycznia 2009 13:03:32
dzieki bardzo za ta podpowiedz.

ja mam mielona korę sosny i świerku + mikoryza do storczykow.

skorzystam z proponowanego rozwiązania i sam sporboje cos jeszcze wymyslic- jak wyjdzie cos z tego to sie podziel;e doświadczeniami

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl