A teraz cytat z Jerzego: "Jeśli ktoś nie wie, o co tu chodzi - już szósty rok gromadzimy informacje o puli oznaczonych, nazwanych roślin uprawianych przez amatorów i ich okresach kwitnienia. Wszystkie informacje są na bieżąco dodawane do istniejącej na witrynie Orchidarium.pl bazy danych kwitnienia "Co kwitnie w..." (http://www.orchidarium.pl/co_kwitnie/gatunki/index.php)."
15. Lepanthes gargantua
16. Ascocentrum miniatum Kai's Gold
17. Cymbidium hybryda
18. Lycaste aromatica
19. Epidendrum nocturnum
20. Dendrobium amboinense
21. Bulbophyllum Elizabeth Ann 'Buckleberry'
22. Platystele umbelata - 10 pędów kwiatowych
23. Restrepia contorta
24. Trichosalpinx chamaelepanthes
25. Pleurothallis resupinata
26. Pleurothallis phyllocardioides
27. Dendrobium lawesii x Dendrobium victoriae-reginae - nie moja zasługa, dostałam z kwiatami
28. Trisetella strumosa
29. Oncidium Tiny Twinkle 'Fragrans Fantasy' - 3 pędy kwiatowe, bo czwarty złamałam niechcący
30. Phalaenopsis x intermedia
31. Amesiella monticola - to prawie "rzut na taśmę" , bo zaczęła się rozwijać 30 grudnia
32. Dendrochilum glumaceum - to 100-procentowy "rzut na taśmę", bo pierwszy kwiat na jednym z 6-ciu!!!!!!!!!!!!! pędów rozwinął się 31 grudnia
U Krasnali tez były (kilka trwa nadal) piękne kwitnienia.
Bardzo proszę o uwagi jeśli pomyliłem nazwy i jeśli ktoś zna bardziej szczegółowe nazwy to proszę o informacje.
Kilka okazów to prezenty od Gwiazdorka - ale to też całkowicie moja zasługa bo Gwiazdorek przychodzi tylko do grzecznych krasnalków.
Moja kolekcja liczy tylko 12 storczyków. Ale mogę pochwalić się grudniowym i jeszcze aktualnym kwitnieniem białego falenopsisa i zygopetalum. Oba zdjęcia są jeszcze z poprzednich kwitnień, ale kwiaty obecnie wyglądają identycznie.
1. Acronia allenii syn. Pleurothallis allenii – ponownie, miła niespodzianka, ale znów. tylko 2-3 dni… jest jeszcze jeden pączek za to
2. Bulbophyllum x lasiochilum ?
3. Cirrhophyllum Emly Siegerist
4. Coelogyne Lyme Bay – speciosa x usitana
5. Coelogyne ovalis
6. Coelogyne salmonicolor
7. Coelogyne usitana
8. Coilostylis ciliaris syn. Epidendrum ciliares – koło trzech tygodni u mnie
9. Encyclia vittelina - wciąż
10. Eria coronaria – u mnie kwiaty wytrzymały 15 dni
11. Lepanthopsis astophora - i na razie skończył
12. Nidema boothii
13. Paphiopedilum hybr
14. Paradisanthus micranthus - wciąż
15. Phalaenopsis hybr mini
16. Restrepia trichoglossa
Tym razem zmarnowały się pędy na Bulbophyllum ambrosia i Barkeria melanocaulon – czego nie mogę sobie podarować bo miały byc to pierwsze u mnie ich kwitnienia i to raczej skutki przeprowadzki grr ;-(
Pozdrawiam i podziwiam Grażyny wielopędowe kwitnienia...
Ja tez chce sie pochwalic mam keiki dendrobium staturdust posadzilam je 07.08 2008 r. i jeden zakwitł ma 2 kwiaty i jeszcze 2 paczki (nie wiem czy to nie za wczesnie bo to moje pierwsze storczyki)