Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalaenopsis miniaturka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: poniedziałek, 29 grudnia 2008 17:01:26
Witajcie! Miałam Phalaenopsisa miniaturkę,ale po trzech miesiacach mi zmarniał,nie pomogła nawet "reanimacja".Dziś kupiłam sobie kolejną miniaturkę .Proszę Was o jakieś porady co do opieki nad tą odmianą! Nie chce zeby kolejny kwiat mi zmarniał,posiadam inne Phalaenopsisy,ale one rosną narazie świetnie.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 29 grudnia 2008 18:26:52
Witam!

Mam miniaturkę falka od września, z kiermaszu z Orchidsklepiku. Szybko mi przekwitł, ale do tej pory jakoś się trzyma, wypuścił nawet jeden listek. Może warto takiego malutkiego falenopsisa od razu przesadzić do drobniejszego i delikatniejszego podłoża z dodatkiem wilgotnego mchu? Po takim zabiegu mój falek jest w dobrej kondycji. Szkoda, aby mi się zmarnował, bo kosztował mniej więcej tyle ile duży falenopsis z kwiaciarni. A poza tym mini falków więcej nie spotkałam, więc na pocieszenie nie mogę sobie sprawić drugiego.

Agnieszka z Warszawy

Data: poniedziałek, 29 grudnia 2008 18:53:58
Przesadziłam swojego falka ale chodzi mi o wskazówki co do podlewania? światła? nawozenia?

Autor: Renata
E-mail:  
Data: poniedziałek, 29 grudnia 2008 21:53:47
Natalio zdradź gdzie kupiłaś swoją miniaturkę? Mam jednego i dbam o niego tak samo jak o pozostałe phalaenopsis.

Data: wtorek, 30 grudnia 2008 11:49:49
Mieszkam w Grudziądzu i kupiłam ją własnie tam.W kwiaciarni na ul.Sikorskiego.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 30 grudnia 2008 14:10:25
Witam,

Jeśli to nie tajemnica, ile kosztował ten Twój mini falek? Jak wspomniałam, u siebie w W-wie takich miniaturek nie spotkałam, ale pewnie bywają tylko w kwiaciarniach, bo nie ma ich nawet w dobrze zaopatrzonych marketach ogrodniczych

Data: wtorek, 30 grudnia 2008 16:08:23
Był dość drogi.przekwitnięty 20 zł a jak kwitły były po 30 zł.Kiedyś widziałam w innej kwiaciarni tez w Grudziądzu mini falki nawet za 18 zł i to kwitnace!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl