Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  usychające pąki na powtórnym kwitnieniu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail:  
Data: piątek, 26 grudnia 2008 12:03:51
Witam

zajmuje się storczykami od kilku lat, w tym roku sprawiają mi kłopot. Mianowicie.. wiosną zmieniłam warunki moim storczykom (mam głównie falki) przestałam całkiem nawozić, podlewałam rzadziej, co jesienią zaowocowało nowymi pędami na 14 sztukach. Wtedy zaczęłam nawozić storczyki. Pierwsze zakwitło dendrobium phal. Kwitło na dwóch pędach z dużą ilością kwiatów, jednak część kwatów nie rozwinęła sie w ogóle i opadła. Teraz kwitna falki i część pąków się rozwija a część usycha i spada, zupełnie nie wiem gdzie leży przyczyna i jak temu zaradzic. Falki stoją na keramzycie wilgotnosc nie spada ponizej 40 %. Nie otwieram okna bezposrednio przy falkach. nie ma roznicy temp. miedzy dniem a noca.
Prosze o sugestie i pomysly...z góry dziekuje

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: piątek, 26 grudnia 2008 15:16:11
dokładnie mam ten sam problem
mam 25 storczyków, jeden z nich wypuścił nową łodygę - biały z ciemną warżką
wszystko było niby super, pąki zaczęły rozwijać się i w sumie było ich 4, jednak te dwa najmniejsze kilka dni temu zrobiły się żółte 24 największy pączek się otworzył teraz jestem ciekawa jak długo będzie kwitł, mam nadzieję że jak najdłużej
rzadko je nawożę, mają dość wilgotno, światła też mają w sam raz, okno nie było otwierane i jak takim dogodzić?

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 26 grudnia 2008 16:15:39
Witam!

Widać, że ten problem jest szerszy . Obecnie po raz któryś z kolei kwitnie mój ulubiony biały falenopsis. Niestety rozwinęły się tylko 3 kwiaty, jeden ostatni duży pąk ma szansę się jeszcze rozwinąć, ale reszta jeden po drugim po prostu żółkła i zmarniała. Początkowo myślałam, że to "sprawka" uchylanego wcześniej okna. Ale nawet odstawianie storczyka na czas wietrzenia nic nie dało.

Aga z W-wy

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: piątek, 26 grudnia 2008 16:16:03
Pani Kasiu!
Cytuję:" nie ma roznicy temp. miedzy dniem a noca." Moim zdaniem powinna być. Na noc powinno się nieco obniżać temperaturę.

Przyczyn zrzucania pączków i kwiatów może być wiele:
-zmiana warunków w otoczeniu rośliny,
-znaczny spadek lub wzrost temperatury,
- zbyt wysoką różnicę temperatur między dniem a nocą,
-spadek wilgotności powietrza,
-ciągłe przestawianie storczyka,
-przeciągi,
-ustawione w pobliżu owoce -etylen,
-duże stężenie CO2 w powietrzu,
-brak składników pokarmowych,
-spryskanie kwiatów,
-zły stan korzeni więc niedostateczne zaopatrzenia rośliny w wodę,
-mało światła...
Proszę przeanalizować i wyciągnąć wnioski.
Powodzenia, Mery.

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: sobota, 24 stycznia 2009 13:45:09
Witajcie! Na początku stycznia zakwitł mi Phalaenopsis rozwineło sie juz siedem kwiatów,jest jeszcze kilka pączków ale trzy z nich zżółkły...nie mam pojecia czemu....otworzyłam jednego dnia okno,ale kwiat nie był narazony na przeciąg, a temperatura na zewnątrz była okoo 5 stopni C. Wszystko robiłam tak jak przedtem i nie wiem co jest przyczyna...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl