Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pytanie do osób uprawiających paphiopedilum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Louise
E-mail: brussels@op.pl
Data: sobota, 20 grudnia 2008 22:28:58
Dostałam dzisiaj storczyka paphiopedilum, ale coś jest z nim nie tak--liście są pozwijane chociaż, moim zdaniem--korzenie są w porządku. Nie ma żadnego szkodnika. Może ja nie potrafię właściwie ocenić stanu korzeni...Proszę o poradę.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 20 grudnia 2008 23:13:06

Witam,

Te korzenie wyglądają dość dobrze, choć ja na tych zdjęciach nie widzę żadnych nowych, żywych ich końcówek. Proszę posadzić storczyka do dość luźnego podłoża (najlepiej z OrchidSklepiku) i przez 3-5 dni nie podlewać, bo muszą się zagoić ew. uszkodzenia korzeni. Ale proszę zapewnić wysoką wilgotność otoczenia, bo liście wyglądają na nieco odwodnione. W wilgotnej atmosferze to minie. Potem proszę utrzymywać podłoże dość wilgotne, ale nie mokre.
Czy wiadomo jaki to gatunek?, bo to mogłoby być wskazówką co do dalszego postępowania.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 20 grudnia 2008 23:48:18
Nie wiem jaki to gatunek, nie wiem nic o tym storczyku, oprócz tego, co jestem w stanie zaobserwować kiedy mu się przyglądam Rzeczywiście, nie ma on zdrowych, żywych końcówek korzeni. Posadziłam go do mieszanki sphagnum nowozelandzkiego, z drobną korą sosnową plus drenaż z keramzytu. Chciałam dodać jeszcze chipsy kokosowe, ale na przesyłkę z OrchidSklepiku, z uwagi na nadchodzący okres świąteczny, musiałabym zapewne trochę poczekać, natomiast storczyk został zupełnie bez podłoża (poprzednie wyrzuciłam, bo było rozłożone). Co ciekawe, do tej samej doniczki, w której znajdował się zdechlak ze zdjęć, włożona była rozetka innego paphiopedilum. Ma dwa malutkie korzonki, włożyłam ją do sphagnum w nadziei, że rozbuduje system korzeniowy. Czy postępuję właściwie?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 21 grudnia 2008 00:08:22

Kora nie powinna być zbyt drobna, bo w połączeniu ze sphagnum będzie zbytnio trzymać wodę. Dobrze by było dodać trochę pumeksu, albo grubego perlitu, albo choćby jakichkolwiek niewielkich kamyków, trochę węgla drzewnego, no i ..........czekać .
Po jakimś czasie (ale po jakim to się dopiero okaże, pewnie kilka tygodni), powinny zacząć rosnąć nowe korzenie, a stare uaktywnić się, o ile są żywe. Proszę to sprawdzać, bo dopóki nie będzie nowych korzonków trzeba bardzo uważać z ilością wody. Korzenie Paphiopedilum są bardzo kruche, należy to brać pod uwagę przy ich sprawdzaniu. Dobrze jest posadzić roślinę w przezroczystej doniczce, bo wtedy można będzie obserwować jak korzenie rosną.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 21 grudnia 2008 00:19:53
Doniczkę ma przezroczystą, z dużą ilością otworów, dosypię mu jeszcze keramzytu. Postawiłam go nad tacą z wodą i będę teraz cierpliwie czekała. Serdecznie dziękuję za rady. Pozdrawiam.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 22 grudnia 2008 23:43:42
Kupiłam prawie takiego samego za 5 zł. Odżył u mnie nawet wypuścił pączek kwiatowy ale też odżyły wełnowce ! Proszę więc go często oglądać. Marta

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 22 grudnia 2008 23:45:40
Jeszcze jedno: doniczka na podstawce oczywiście i dopiero wtedy na tacę z keramzytem i wodą. Marta

Data: sobota, 24 stycznia 2009 14:02:41
Niestety mój storczyk chyba nie wykazuje woli przeżycia . Pojawiły się na nim plamy i zastanawiam się, czy to nie jest choroba wymieniana w jakimś wątku--fytoftoroza storczyków. Zauważyłam również, iż na korzonkach pojawiły się małe, białe kuleczki. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, co się z nim dzieje, proszę o poradę.

Autor: Łukasz Musiałek
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: sobota, 24 stycznia 2009 15:40:56
Jak na moje oko przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być dwie:
1. rozetka Paphiopedilum była zalana i zagniła,
2. z tego co widzę storczyk już kwitł kiedyś, więc może obumiera poprostu nie pozostawiając po sobie żadnego potomstwa. Przyczyną tego bezdzietnego odejścia może być szok spowodowany nagłą i radykalną zmaną warunków uprawowych i zamiast nowego przyrostu storczyk próbował się zaaklimatyzować.
Nie wiem czy mam rację, ale jest to wielce prawdopodobne.
Łukasz

Data: sobota, 24 stycznia 2009 17:49:07
Rozetka nie była zalana, pilnowałam tego, pozostaje więc druga opcja. Szkoda tylko, że "nikogo" po sobie nie zostawi, ale na to nie mam wpływu.Dziękuję za poradę.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl