Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Haralella( pomarszczone liście)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: agata0806
E-mail: agata0806@o2.pl
Data: poniedziałek, 15 grudnia 2008 20:43:53
Witam.Prawie dwa tygodnie temu kupiłam tą oto roślinę.Listki miała trochę pomarszczone a teraz wydaję mi się że z każdym dniem pomarszczone są coraz bardziej.Wisi ona na podkładce.Dwa razy już ją namaczałam w wodzie i codziennie zraszam a i żadnej poprawy.Może ktoś będzie wiedział co się dzieję?Bardzo proszę o pomoc.

Autor: agata
E-mail:  
Data: wtorek, 16 grudnia 2008 13:40:28

Autor: MarekO.
E-mail:  
Data: środa, 17 grudnia 2008 02:09:04
Może reklamuj u sprzedawcy albo chociaż zapytaj w jakich był do tej pory warunkach. Cos chyba jest nie tak, bo przecież trudno wykończyc storczyka w ciągu 2 tygodni....

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: środa, 17 grudnia 2008 20:41:50
Pani Agato, na drugim zdjęciu, o ile dobrze widzę, storczyk ma bardzo ciemną plamę. Myślę, że storczyk zaatakowany został chorobą bakteryjną lub grzybową. Wyraźnie pogarsza się stan całego storczyka.
Proszę poczytać opracowania na stronie : http://www.storczyki.org.pl/uprawa/problemy/choroby_i_szkodniki/index.html
Może sama Pani wyciągnie wnioski, porównując objawy z opisami.
Powodzenia życzę, Mery.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 17 grudnia 2008 21:10:38
Haraelle to dość delikatne rośliny, być może wystąpił jakiś problem w transporcie, może szok termiczny. Niestety roślina nie wygląda zbyt dobrze, najprawdopodobniej liście zaczną opadać

pozdrawiam
Sandra Wawrzyniak

Autor: agata
E-mail:  
Data: środa, 17 grudnia 2008 22:21:45
Dziękuję wszystkim za odpowiedź.Wczoraj odpadły jej trzy listki a dzisiaj wszystkie do reszty.Nic już z niej nie będzie.Ja ani na zdjęciu ani w rzeczywistości nie zauważyłam żeby Haraella miała jakąś plamę,gdyby tak było to podjęła bym odpowiednie kroki.Doglądałam ją kilka razy dziennie.Ginęła w oczach.Kupiłam ją na allegro ale na aukcji na zdjęciu wyglądała ok,przyszła ciut pomarszczona i u mnie już zakończyła swój żywot.

Autor: MarekO.
E-mail:  
Data: środa, 17 grudnia 2008 23:48:35
Faktycznie, mogła jeszcze przemarznąć w transporcie .

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl