Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Vanda-co zrobilam zle?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@wp.pl
Data: piątek, 23 lipca 2004 22:09:33
Vanda Pakchong Blue-tak mam na etykietce.Jest u mnie od wiosny ubieglego roku kupiona w oplakanym stanie,prawie bez korzeni.Niemal rok minal zanim wyraznie zaczelo byc lepiej,ma nowe korzenie i liscie.Wyczytalam wszystko co mozliwe o uprawie,wydawalo mi sie,ze idzie ku dobremu ale...jak widac na zalaczonym obrazku,cos jednak robie zle.Wszystkie paki rosly ladnie a potem zaczely zolknac.Zostaly te dwa,teraz juz wieksze wiec moze zobacze kwiaty.
Prosze o rade,M.

Data: poniedziałek, 26 lipca 2004 17:35:36
No...musze sobie dopisac cos na pocieszenie:sa dwa kwiaty!
A teraz male zmartwienie: ich kolor nijak nie pasuje mi do nazwy.O pomyleniu etykietek raczej nie ma mowy(przynajmniej nie u mnie bo drut od etykietki spleciony jest z tym,na ktorym wisi roslina).Czy jest mozliwe takie kiepskie wybarwienie kwiatow z powodu zbyt malej dawki nawozu?
Nie ukrywam,ze licze na jakiekolwiek wskazowki.
M.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 26 lipca 2004 18:01:34
Co do opadania pąków, to chyba nikt nie jest w stanie udzielić Pani odpowiedzi - pąki opadają z wielu efemerycznych często względów i każdy z nas ma z tym okazjonalne problemy, na szczęście najczęściej przejściowe. Powodem może być cokolwiek, począwszy od ogólnego osłabienia rośliny, przeciągów, zmiany warunków, spryskiwaniu pąków, szkodników, zanieczyszczeń powietrza, a skończywszy na zbyt wysokiej lub zbyt niskiej wilgotności powietrza..... Do wyboru, do koloru....

Natomiast co do koloru vandy, to nie bardzo zrozumiałem, gdzie właściwie leży problem - ma Pani niebieską vandę, dokładnie według nazwy.... Co do wybarwienia, to zależy ono od etapu rozwoju pąka (młode są jaśniejsze i słabiej wybarwione), od ilości światła, składu nawozów itd.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: poniedziałek, 26 lipca 2004 21:05:55
Witam.
Potwierdzam,że wysyscenie kolorem kwiatów może zależeć od wielu czynników- u mnie dzieje się podobnie.Najważniejsze jednak wydaje mi się jest natężenie światła.Z czasem vanda przedstawiona na zdjęciu może jeszcze wzmocnić swoje kolory.
PP

Data: poniedziałek, 26 lipca 2004 23:04:41
Bardzo obu Panom dziekuje.
Zadalam pytanie bo wydawalo mi sie,ze barwa kwiatow powinna byc mocniejsza(naogladalam sie zdjec;nawiasem mowiac w ktoryms z katalogow tutaj ta roslina ma GRANATOWE kwiaty)
Ale faktycznie paki co dopiero sie otworzyly,poza tym ona rosnie przy sztucznym swietle....
Poczekamy,zobaczymy,M

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl