Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nawilżacze ultradźwiękowe
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata
E-mail: malgorzata_ch@poczta.onet.pl
Data: piątek, 23 lipca 2004 12:26:28
Zastanawiam się nad zakupem nawilżacza ultradźwiękowego. Znalazłam informacje o nawilżaczach Vulkan firmy Elasonic oraz Boneco w sklepie internetowym Balter. Czy ktoś może się podzielić opinią na temat tego typu nawilżaczy, tych konkretnych lub innych? Na zdjęciach widziałam, że para z tych nawilżaczy spływa na podłoge A chyba nie o to chodzi...A może lepsze są jednak tradycyjne? Będę wdzięczna za każdą opinię.

Małgorzata

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@wp.pl
Data: piątek, 23 lipca 2004 13:21:25
Na temat nawilzaczy ultradzwiekowych nic nie wiem.Uzywam nawilzacza parowego firmy Bionaire: zbiornik 4-litrowy,przy ustawieniu na 65% wystarcza na ok.2-3 dni(pomieszczenie ok.12m,kratki wentylacyjne),przy uchylonym oknie na krocej.
Plusem dla mnie jest to,ze nie ma plam na lisciach,nawilzacz nie wymaga wymiany filtra (bo go nie ma),czysci sie podobnie jak kamien z czajnika elektrycznego.W zimie to dodatkowe cieplo(grzejnik wlacza sie rzadziej).
Pozdrawiam,M

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: piątek, 23 lipca 2004 13:44:35
Witam ,
polecam Pani nawilżacz ultradźwiękowy. Ja używam nawilżacza Boneco można go nabyć w normalnych sklepach. Ile kosztował już nie pamiętam. Działa od marca 2002. Ja mam oszklony balkon i tam działa nawilżacz więc to gdzie się skropli woda nie ma dla mnie znaczenia. Ale myślę, że woda z każdego rodzaju nawilżacza gdzieś się skrapla. Może to być również podłoga.
Teraz o nawilżaczu:
1. Wylot pary wodnej jest ruchomy. Pozwala to na skierowanie jej w odpowiednim kierunku tak aby woda nie skraplała sie bardziej np na jednej roślinie.
2. Nawilżacz posiada membranę na której to tworzy się kamień. Należy często używać odkamieniacza bo inaczej sztywna membrana z kamieniem nie działa. Czyli nie działa nawilżacz.
3. Sam nawilżacz ma filtr do wody przepływającej z pojemnika na membranę ale proszę mi wierzyć nasza woda nawet przegotowana, odstana ma w sobie wiele zanieczyszczeń. Najgorszy jest osad wapienny, który zostawia osad/plamy na liściach i wszędzie. Przy złej wodzie trzeba czesto wymieniać filtr, który kosztuje około 40PLN. To trochę drogo.
4. Polecam Pani wodę z odwróconej osmozy RO, taką wodę używam i do podlewania roślin jak również wlewam do nawilżacza i nie używam już żadnych filtrów w nawilżaczu i działa on bardzo dobrze. Trzeba tylko czasami cały umyć z glonów.
Pozdrawiam
Ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl