Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Robal szkodnik??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 11 grudnia 2008 16:08:06
Jedna z moich Masdevallia zaczela gubic liscie, najpierw nie robilem sobie nic z tego, ale jak zostalo mi pol rosliny a liscie odpadle byly zupelnie zielone, wiec nie wygladalo to sensownie, wiec zaczalem grzebac w doniczce. No i znalazlem, czesc rosliny przy podziemnym pedzie byla czesciowo zgnila? ale takze dwa wielonogie robale, tylko nie wiem teraz co bylo pierwsze robaki czy choroba.. chyba jednak robaki. Recznie probuje wylapywac, ale co nie zajrze do jakiejs doniczki, to bardzo czesto znajduje przynajmniej jednego. Co robic co to jest i czym zniszczyc? ciekaw jestem skad to sie przywleklo, czy moze jaja byly w podlozu, sphagnum??

Pozdrawiam

PM

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@stiasny.com.pl
Data: czwartek, 11 grudnia 2008 16:14:28
Witam,
ja bym przelał podłoże wszystkich roślin profilaktycznie roztworem DIAZOLu. Sam stosuję tę metodę co jakiś czas, zwłaszcza po wniesieniu roślin jesienią z balkonu. Skutkuje nawet na uporczywe ziemiórki.

pozdrawiam,
Piotr

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: czwartek, 11 grudnia 2008 17:27:04
Panie Piotrze!
To są krocionogi.Wcześniej było gnicie.

" Na podłożu pojawiają się długie owady, z mnóstwem odnóży, które w momencie zagrożenia zwijają się w spiralę.
W ogrodzie są one bardzo pożyteczne, gdyż zjadają martwą materię organiczną. W doniczce raczej nie wyrządzają większych szkód. Są groźne tylko w dużych ilościach dla młodych roślinek.
Do domu przynosimy je najczęściej jesienią, gdy rośliny spędziły lato na dworze...Należy je zebrać i wynieść do ogrodu."
-Wybrane ze str. http://www.zurada.itl.pl/krocionogi.htm

Można próbować bez chemii." zakopywać w oznaczonych miejscach kawałki bulw ziemniaków lub marchwi (pułapki pokarmowe); w nich gromadzą się krocionogi;[ po tygodniu wykopać ]i zniszczyć szkodniki;"

Lub " rozkładać przynęty przygotowane z otrąb, cukru i insektycydu; może być też pokrojona sałata lub rzodkiewki potraktowane Foschlorem płynnym 25;" - cytat ze strony: http://www.zurada.itl.pl/krocionogi_stonogi.htm
Powodzenia, Mery.

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: czwartek, 11 grudnia 2008 19:08:39
Krocionogi zjadaja tylko martwą materię organiczną w związku z tym ich obecnośc nie jest niczym grożnym,nie ma więc potrzeby ich truc.Można je polubic

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: wtorek, 16 grudnia 2008 22:12:21
Panie Piotrze,a gdzie można kupić Diazol?
Pozdrawiam.
Elżbieta

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 16 grudnia 2008 22:58:02
Miałam takiego osobnika w phalaenopsis, którego odkryłam w czasie kąpieli całej doniczki. Wcześniej liście zrobiły się nieco wiodkie i zasychały mu kwiaty. Brykiet TARCZNIKA załatwił sprawę i krocionóg stał się nawozem. Marta

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 17 grudnia 2008 01:39:39
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi, troche niby lepiej się czuję, ale jednak liście same z siebie zielone nie opadaja i to w połowie, bo przecież Masd. mają długie łodyżki no przynajmniej moja miała... moje rosliny tez nigdy nie były na dworze...

No nic w sumie jak byk na drugim foto widac ze zarzera się korą, która jakoś bardzo rozmiękła nie była, no ale pewnie wystarczająco, tak czy inaczej wszystko co w nadmiarze w małym ekosystemie może zaszkodzić.

Właśnie jestem po przeprowadzce i nie mam siły wogóle nic robic z roślinami, jakos sobie poradzą przynajmniej jakieś hehe, zimowy spoczynek musi być, choć patrząc po ilośći pąków jak i przyrostów to moje rośliny chyba nie mają jeszcze poczucia europejskich pór roku hehe...

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@stiasny.com.pl
Data: środa, 17 grudnia 2008 14:17:47
Witam,
DIAZOL kupiłem w Leroy Merlin, ale powinien być dostępny także w innych sklepach ogrodniczych.

pozdrawiam,
Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl