Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  zmiana podloża u phalenopsisa mini.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: dukra13
E-mail:  
Data: wtorek, 9 grudnia 2008 22:53:43
Dzisiaj udało mi się kupić dwa malutkie phalenopsisy o jakich marzyłam. Nie wiem jakie to są odmiany, bo są przekwitnięte. W kwiaciarni pani powiedziała, że już nie pamięta, ale kwitły w tym samym kolorze. Patrząc jednak na nie, widzę różnicę w pokroju listka i w samym odcieniu listka i myślę,że jednak będą inne.
Moim problem jest jednak co innego. Roślinki tzn. korzenie i liscie są w dobrym stanie tak na oko. Tylko ,że one rosną w spagnum. Doczytałam się, że nie powinny rosnąć w takim podłożu, tym bardziej, ze u mnie w domu podłoże słabo przesycha. Tak naprawdę chętnie bym ich nie przesadzała do wiosny. Tutaj mam pytanie czy je przesadzić już teraz i do jakiego podłoża.

E-mail:  
Data: wtorek, 9 grudnia 2008 23:11:31
Prosiłabym jeszcze pięknie o podanie składu podłoża, które najszybciej przesycha.. Mam wrażenie,że już wszystko zrobilam w tym kierunku. Wydłubane dziurki okrągłe, podłużne i poprzeczne i w doniczkach i w osłonkach, z dołu i z boków. Oslonki ze stożkiem napowietrzającym też, plastikowe i teraz już ażurkowe .
Moje podlewanie to nie moczenie, tylko przelewanie deszczówką.

Autor: 999lukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: wtorek, 9 grudnia 2008 23:19:55
Sam posiadam taką mini Phalaenopsis i również jest posadzona w sphagnum. Jest w moim posiadaniu ponad pół roku i nie zamierzam jej na razie przesadzać. Podlewam takim samym sposobem jak inne Phalaenopsis z mniejszą jednak częstotliwością. Z obserwacji moich wynika że ten mech raczej nie wysycha całkiem między podlewaniami, a i tak roślinka świetnie się trzyma. Ma zdrowe korzenie i właśnie skończyła wypuszczać nowy liść.

Łukasz

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: wtorek, 9 grudnia 2008 23:46:17
podłoże musi być przepuszczalne i radziłabym zaopatrzyć się w nie np. w Orchidsklepiku lub w Lm- to samo podłoże, ja mam z LM oraz kwiaciarniane, oba dobre co do spangum jakoś nie mam przekonania pół roku mój mini był w nim, nie przelewałam go a jednak w lipcu odważyłam się go wyciągnąć z doniczki i sprawdzić korzeniem bo nic się z nim nie działo i okazało się, że wiele jest zgnitych później zrzucił liście pozostawiając tylko jeden i wypuścił keiki, które niestety po odcięciu umarło, bo musiałam je odciąć gdy miał 1 korzonek - mama wyglądała coraz gorzej

Autor: Renata
E-mail:  
Data: środa, 10 grudnia 2008 09:20:25
Mam takiego samego phal. mini jak p.Łukasz. Gdy go kupiłam był posadzony w sphangum, w 5cm doniczce. Zaraz po przyniesieniu do domu przesadziłam go do gotowego podłoża firmy Kronen. Podłoże jest drobniejsze niż to z Orchidsklepiku i z tego względu wydało mi się lepsze dla tak małej roślinki.Kwiatek rośnie już kilka m-cy, wypuszcza korzenie i liście. Niestety nie wypuścił jeszcze nowego pędu, ale ogólnie wygląda b.dobrze

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 10 grudnia 2008 16:43:46
Witam!

Też mam u siebie mini-falenopsisa od kilku m-cy. Kupiłam go na kiermaszu z Orchidsklepiku, ale od razu go przesadziłam do spaghnum, bo w takim podłożu (tylko, że bardziej zmieszanym z korą), rosną i kwitną mi z powodzeniem standardowe falenopsisy. Na razie ten mini falek wypuścił tylko jeden listek. Podobno miniaturki zakwitają z oporami, więc trzeba miec do nich więcej cierpliwości

Pozdrawiam, Agnieszka z W-wy

Autor: Łukasz Musiałek
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: środa, 10 grudnia 2008 23:16:52
O tym , że miniaturki te zakwitają z oporami też słyszałem, ale mnie to nie zraża Wyjąłem dzisiaj moją mini Phalaenopsis z doniczki i lekko poodchylałem sphagnum,żeby sprawdzić stan korzeni, i...szok... słowo zaskoczenie nie opisuje w pełni tego co zobaczyłem... Ani jednego zgniłego korzenia, tylko piękne i zdrowozielone korzonki przebijające się przez mech Postanowiłem na razie go nie przesadzć, skoro widać od razu że dobrze mu tak jak jest
Łukasz
p.s. Łukasz jestem a nie p.Łukasz

Autor: Renata
E-mail:  
Data: czwartek, 11 grudnia 2008 09:30:59
W takim razie gratuluję Łukaszu Korzonki mojego storczyka, pomimo przesadzenia, też rosną pięknie. Nie słyszałam o tym, że mini zakwitają z oporami, szkoda ale nie nie zraża mnie to. Chętnie kupiłabym jeszcze jednego maluszka, ale nie często można je spotkać.

E-mail:  
Data: czwartek, 11 grudnia 2008 15:37:57
Dlatego Renato widząc takie dwa przekwitnięte w kwiaciarni, kupiłam je, mimo zapewnień p.Kwiaciarki, że kwitły tak samo.Dodatkowo o dziwo roślinki nie przelane ani nie zasuszone.Zresztą patrząc na nie widać z daleka , że inne odmianowo.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl