Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:   Dendrobium victoria reginae?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: niedziela, 23 listopada 2008 10:03:27
Kilka miesięcy temu zdobyłam sadzoneczkę jedno z wymarzonych dendrobiów -
Dendr. victoria reginae. Ku mojej radości na jednym pędzie ukazał się pąk kwiatowy, który rozwinął się w jeden niewielki kwiatuszek. Jednak jakoś tak dziwnie blado mi wygląda i nie bardzo pasuje do Dendr. victoria reginae
Jeśli to faktycznie nie jest Dendrobium victoria reginae to co to może być za odmiana? Kwiatki w rzeczywistości są lekko niebieskie - niestety mam kiepski aparat i na zdjęciach wyszły w odcieniu fioletowego różu.

cała roślinka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 23 listopada 2008 10:26:18

Witam,

jak najbardziej jest to Dendrobium victoriae-reginae . Blady kolor kwiatów świadczy o za niskim poziomie światła. One zresztą zwykle są niebiesko-fiołkowe.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 23 listopada 2008 14:16:12
Pani Grażyno wielkie dzięki bo już myślałam, że wciśnięto mi nie to co chciałam.
Czyli rozumiem że powinnam go ustawić w pełnym oświetleniu, bliżej źródła światła?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 23 listopada 2008 14:19:44

Temu to już pewnie niewiele pomoże , ale dla następnych tak, jak najbliżej źródła światła.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 23 listopada 2008 14:29:30
No o to właśnie chodziło - bałam się wcześniej tak bardzo go podstawiać pod lampy. Ale jak zobaczyłam ostatnio na Łódzkiej wystawie takie ciemnoniebieskie z zaczerwieniona łodygą to zwątpiłam, że z moim coś nie tak, teraz jestem spokojna i zostanie przesadzone po przekwitnięciu wyżej pod lampy

Dendrobium victoriae reginae na ostatniej wystawie w Łodzi

Autor: Piotr Kazimierz Dobrzyński
E-mail: obuwik1@wp.pl
Data: wtorek, 20 marca 2012 20:27:36
Zakwitło i moje Dendrobium victoriae-reginae

Pozdrawiam Piotr D.

Autor: Michał C.
E-mail:  
Data: wtorek, 20 marca 2012 22:47:29
Panie Piotrze, piękne, też mam ten gatunek, szkoda, że kwiat utrzymuje się niecałe 2 tygodnie Załączam zdjęcie.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl