Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z wyborem storczyka
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: czwartek, 20 listopada 2008 18:30:28
Witam!

Czy ktoś z Was mógłby mi zasugerować jaki rodzaj storczyka (oprócz falenopsisa, zygopetalum i sabotka, bo te mam), w miarę łatwo zakwita, nawet jeśli nie zapewnię mu "urlopu" na zewnątrz, ani nie obniżę w ciągu roku temp. w pomieszczeniu poniżej 20 st.? Uwielbiam storczyki, pomimo, że mieszkam w bloku z tzw. wielkiej płyty, bez balkonu. Z braku miejsca na małym parapecie, zamontowałam przyścienne półki przy oknie dla moich roślinek i jeszcze się znajdzie miejsce. Szukam storczyków raczej wolno rozrastających się, mogą mieć liście zwieszające się.

Pozdrawiam, Agnieszka z Warszawy

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: czwartek, 20 listopada 2008 23:20:45
Polecam ciepłolubne Dendrobium phalaenopsis. Marta

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 21 listopada 2008 16:48:17
Witam,

Bardzo dziękuję za sugestię. Czy w marketach typu OBI można dostać dendrobium-falenopsis? Mieszkam w Warszawie.

Pozdrawiam, Agnieszka

Autor: Ewa
E-mail: abbana@op.pl
Data: piątek, 21 listopada 2008 18:26:56
tak, można

Data: piątek, 21 listopada 2008 18:38:37
Wybór jest olbrzymi a roślinę można poznać w sklepie pamiętając zdjęcia z tegoż forum. M

Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: piątek, 21 listopada 2008 22:29:54
Agnieszko - ja mieszkam w Warszawie i wszystkie swoje dendrobia phalaenopsis kupowałam w Arkadii w Leroy Merlin. Przeważnie w czwartki są dostawy. Kupowałam w sierpniu to teraz przekwitły - tylko ciekawe czy ponownie zakwitną.
W Obi byłam raz /na Radzymińskiej/ i więcej tam nie pojadę - kwiaty tam były w tak fatalnym stanie, że szok. Bywają też u Tomaszewskiego.

Autor: Monika Prochowicz
E-mail: mprochowicz74@o2.pl
Data: sobota, 22 listopada 2008 10:40:56
dendrobium wszystkie sa łatwe, oraz róznego rodzaju cambrie.
Mój mąz kocha dendrobia i biega za nimi.....
ja kocham catlaye, ale one wymagaja troche przechłodzenia latem, tak jak i dendrobia, czy cymbidium!!!

pozdrawiam
Monika

Data: sobota, 22 listopada 2008 20:38:31
Moniko mam pytanie , bo piszesz, że wszystkie dendrobia są łatwe. Interesują mnie dendrobia phalaenopsis, które mi właśnie już przekwitły - jak one ponownie kwitną, czy z tych samych psb, czy muszą wypuścić nowe i dopiero z tych nowych zakwitną ? Jakie warunki trzeba im zapewnić, żeby ponownie zakwitły ? Proszę o jakąś podpowiedź. Pozdrawiam.

Data: niedziela, 23 listopada 2008 11:32:32
Monika ma mało czasu to ja odpowiem. Na tym forum jest ,,Storczyki od A do Z,,. Proszę wyszukać po prawej stronie, na zielonym pasku Dendrobium phalaenopsis lub Dendobium bigibbum i to przeczytać. Informacje będą też w ,,Wyszukaj,, w górnym prawym rogu w Zupie storczykowej. Marta

Data: niedziela, 23 listopada 2008 12:40:21
Dziękuję za odpowiedź, ale szczerze mówiąc nie o książkową wiedzę chodziło mi - to wszystko znam i czytałam . Myślałam, że jak ktoś pisze "że są łatwe " to będzie się mógł podzielić jakimiś własnymi doświadczeniami. W takim razie myślę , że jednak sama zdobędę to doświadczenie na swoich 5 dendrobiach phalaenopsis - może któreś jednak zakwitnie. Pozdrawiam.

Data: niedziela, 23 listopada 2008 13:11:17
U mnie dendrobium kwitnie z nowego tegorocznego przyrostu. Całe lato stało na południowym oknie , cieniowane. Wypuściło dwa przyrosty, ale tylko jeden jest lepiej wykształcony, większy i z niego kwitnie.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fd55b1e310794891

Data: niedziela, 23 listopada 2008 13:58:59
Ewo - dziękuję za odpowiedź, czyli tak jak myślałam . Jak na razie 2 z moich dendrobium phalaenopsis ma szansę ponownie zakwitnąć, ponieważ wypuściły nowe przyrosty.
Czytałam, że zdarza się też kwitnienie ponowne na starej psb - czy komuś się to przydarzyło ?

Data: niedziela, 23 listopada 2008 18:52:30
Właśnie na Dendrobium phalaenopsis jest to regułą. Kwitnące poprzednio psb. przez wiele lat wytwarzają łodygi kwiatowe. Po latach taka pseudobulwa ma wystające pozostałości obciętych zaschniętych i twardych łodyg kwiatowych. Storczyk ten jest bardzo łatwy w uprawie parapetowej. Marta

Data: niedziela, 23 listopada 2008 21:06:00
Moje na starej pseudobulwie nie zakwitło, chociaż jest dorodna.
Mogę zacytować fragment z orchidarium:
Pseudobulwy mają możliwość wytworzenia kilku pędów kwiatowych, które wyrastają z górnych kątów liściowych. Po przekwitnięciu, gdy wszystkie kwiaty opadną, a pęd kwiatowy uschnie, można go wyciąć dość nisko, uważając jednak, aby nie uszkodzić pseudobulwy i liści. Po kwitnieniu łodygę po prostu się wycina, ponieważ roślina nie powtarza kwitnienia na starej łodydze. Jak w wypadku większości storczyków o sympodialnym typie wzrostu, te storczyki zwykle nie kwitną drugi raz z tej samej pseudobulwy - łodygi kwiatowe wyrastają wyłącznie z nowych pseudobulw dojrzałych w danym sezonie. Okazyjnie stare pseudobulwy mogą powtórzyć kwitnienie na niższych węzłach, ale nie zdarza się to często. Normalnie stare pseudobulwy nie są już aktywne i w kolejnym roku zrzucają liście.

Data: niedziela, 23 listopada 2008 23:16:40
A jednak kwitną te ogólnie dostępne w Obi i innych sklepach. Marta

Autor: 2Żaby
E-mail: jszczur@op.pl
Data: poniedziałek, 24 listopada 2008 12:14:32
Zgadzam się z tym, co pisze Marta. Moje dendrobia phalenopsis już po raz kolejny szykują się do kwitnięcia z "używanej" psbulwy, może dlatego, ze to hybrydy?

Autor: Łukasz Musiałek
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: poniedziałek, 24 listopada 2008 23:28:08
W tym opisie w A do Z jest z pewnością coś pokiełbaszone. Dendrobium phalaenopsis wielokrotnie wypuszcza pędy kwiatowe ze starych, nawet bezlistnych już pseudobulw. Sam posiadam takowe i kwitło mi już dwukrotnie ze starej i bezlistnej już psb tak samo chętnie jak z nowych przyrostów. W tym roku dodatkowo wypuściło keiki na jednej z bezlistnych psb. I jeszcze zakwestionuję "poradę" dotyczącą wycinania psb po kwitnieniu. Kto to pisał? Przeciaż wszyscy wiedzą (nomoże prawie wszyscy) że stare psb są swoistą spiżarnią rośliny. I wyciąć je można wtedy gdy pod są uschnięte. Uwaga, bezlistne psb Dendrobium wyglądają na uschnięte, ale tak na prawdę pod zwsuszonymi łuskami jest ukryta zielona i żywa psb.
Łukasz
P.S.
Jerzy, może ten artykuł wymaga małej erraty?

Autor: Łukasz Musiałek
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: poniedziałek, 24 listopada 2008 23:37:48
Chodziło mi oczywiście o zacytowany przez Panią Ewę fragment (a nie jak napisłem o kącik A do Z):
Pseudobulwy mają możliwość wytworzenia kilku pędów kwiatowych, które wyrastają z górnych kątów liściowych. Po przekwitnięciu, gdy wszystkie kwiaty opadną, a pęd kwiatowy uschnie, można go wyciąć dość nisko, uważając jednak, aby nie uszkodzić pseudobulwy i liści. Po kwitnieniu łodygę po prostu się wycina, ponieważ roślina nie powtarza kwitnienia na starej łodydze. Jak w wypadku większości storczyków o sympodialnym typie wzrostu, te storczyki zwykle nie kwitną drugi raz z tej samej pseudobulwy - łodygi kwiatowe wyrastają wyłącznie z nowych pseudobulw dojrzałych w danym sezonie. Okazyjnie stare pseudobulwy mogą powtórzyć kwitnienie na niższych węzłach, ale nie zdarza się to często. Normalnie stare pseudobulwy nie są już aktywne i w kolejnym roku zrzucają liście.

Trochę tam popisane dziwnie jest i się sam zakręciłem z tym wycinaniem łodyg
"Po kwitnieniu łodygę po prostu się wycina, ponieważ roślina nie powtarza kwitnienia na starej łodydze."

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: wtorek, 25 listopada 2008 08:48:57
Jeśli chodzi o wielokrotne kwitnienie dendrobium typu phalaenopsis z tej samej pseudobulwy, to w mojej 18-letniej historii uprawiania storczyków zdarzyło się to RAZ.

Literatura mówi, że to się zdarza i że to dendrobium może kwitnąć nawet kilka lat z tej samej pseudobulwy. U mnie się to jednak nie potwierdza.

Mam wrażenie, że to w pierwszym rzędzie zależy od kondycji rośliny, ilości światła itd., a także, że to raczej cecha osobnicza - czyli dana roślina może się tak zachowywać, natomiast nie musi. W każdym razie, kupując roślinę na pewno nie można oczekiwać na 100%, że będzie kwitła wielokrotnie ze starych pseudobulw, szczególnie przy dość niskim poziomie światła w Polsce.

A swoją drogą jestem ciekaw, jak to wygląda statystycznie? Jakie doświadczenia ma reszta z nas?

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: wtorek, 25 listopada 2008 09:29:07
Witam,
Skłaniam się ku opcji, że jest to cecha osobnicza. Miałam takie dendrobium, jeszcze zanim powstał ogród zimowy. Miało więc typowe warunki parapetowe bez dodatkowych udogodnień. Kwitło, chyba przez 3 kolejne sezony, nie tylko na nowych, ale i starych pseudobulwach. To było takie typowe dendrobium falenopsis o bordowych kwiatach. Teraz nie mam już takich storczyków, ale jeśli miałabym pewność, że będzie takie chętne do kwitnięcia, to bym kupiła na nowo

Z pozdrowieniami, Maria M.

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl