Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zapach kwiatów
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 19 listopada 2008 18:30:47
Proponuję abyśmy podjęli próbę określenia intensywności zapachu kwiatów storczyków. Nie chodzi o rodzaj (np. konwaliowy, cynamonowy itd) lecz o siłę zapachu.
Z tych, które mam miejsce pierwsze dostaje:
1. Zygopetalum mackayi - wypełnia swym zapachem 40m kwadratowych mojego mieszkania przez ~1,5 tygodnia
2. Potinara ,,Burana beauty,, - cały pokój 20m kw przez cały czas kwitnienia ~miesiąc
3. Oncidium Twinkle - przestrzeń o promieniu ~3m

W pozostałe trzeba wsadzać nos choć są urokliwe.
Dopisujcie Państwo swoje uwagi . Marta

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: czwartek, 20 listopada 2008 17:14:34
Witam!

Właśnie rozkwita mi zygopetalum, ale niestety "wybrało" pogodę listopadową. I tym razem mi nie pachnie . Latem wydzielał faktycznie intensywny piękny zapach wyczuwalny już przy wejściu do pokoju. A szkoda, teraz zapowiada się obfite kwitnienie, na 3 pędach. Mam też u siebie falenopsisa-hybrydę, aktualnie "odpoczywa", który był kupiony z kwiatami o zapachu cytrynowo-goździkowym.

Pozdrawiam, Aga z Warszawy

Data: czwartek, 20 listopada 2008 23:12:33
Trzy pędy to pięknie. Też miewałam ale skoro kwitł latem to czy to nie jest hybryda? Jednak trzeba pamiętać że dyskutujemy tylko o sile zapachu. Tak więc pierwsze miejsce dla Zygopetalum mackayi lub hybr. jest nie pobite na razie. Doświadczani dopisujcie fakty. Marta

Data: czwartek, 20 listopada 2008 23:15:19
Jeszcze jedno: latem były wakacje, urlopy a zygopetalum pachnie od ~10-15 h. Marta

Data: piątek, 21 listopada 2008 17:00:28
Witam!

Bardzo trafna sugestia, co do pory wydzielania zapachu. Tak się składa, że obecnie przeważnie w tygodniu wracam z pracy dopiero o 15-ej, więc zaobserwuję w weekend i dam znać, czy przed południem mi będzie to zygopetalum pachniało - ma już 4 w pełni rozwinięte kwiaty.

Agnieszka

Data: sobota, 22 listopada 2008 17:47:58
Witam!

Faktycznie dzisiaj przed południem, pomimo braku słońca, moje zygopetalum wydzielało zapach, a bardziej intensywnie był wyczuwalny pod podlewaniu.

Pozdrawiam, Agnieszka

Data: niedziela, 23 listopada 2008 18:37:40
A myślałam że poszerzę wiadomości ; ale tak mi się tylko zdawało . Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl