Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Sabotek, jego dziwne podloże, jak go pielęgnować?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Basia1125
E-mail:  
Data: poniedziałek, 17 listopada 2008 20:29:32
Witam. Wlasnie dostalam sabotka od męża
Wyszukalam w internecie, że jest to paphiopedilum King Artur, niestety nigdzie nie ma wskazówek jak go pielęgnować.
Czy ma podobne wymagania jak falki??
Moje phenelopsisy obecnie rosną bardzo ladnie, tfu, tfu
I czy podloże jest dobre? Na wierzchu ma rosnące jakby glony??
Czy one są dobre dla niego??

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: wtorek, 18 listopada 2008 21:27:16
Na pewno ma dobre podłoże, a te wg pani glony to nic innego jak wątrobowce, czyli roślinki blisko spokrewnione z mszakami. Proponuję nic nie zmieniać tylko utrzymywać stale lekko wilgotne podłoże, ale nie mokre, bo roślinka zgnije.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: środa, 19 listopada 2008 14:51:13
Witam.
Także posiadam Króla Artura jednak mój ma bardziej brązowy odcień.
Kupiłam go jako małą sadzonkę 3 lata temu.W ubiegłym roku zakwitł mi po raz pierwszy,a w tym ma 2 pączki,naturalnie z dwóch rozetek.
Pielęgnacja jego nie jest skąplikowana.W zimie podlewać znacznie mniej.Można obniżyć temperaturę do umiarkowanej.Jeśli chodzi o zraszanie-tak,zraszam swoje sabotki,ale nie od góry,tylko od spodu.Bardzo delikatnie,właściwie to zamgławiam.Jeżeli przypadkiem woda dostanie się do liścia sercowego należy ją usunąć chusteczką.Korzenie sabotków są bardzo wrażliwe na nadmiar wody w zimie,a umiejętne zraszanie jeszcze żadnemu nie zaszkodziło.Jeżeli nie rośnie to nie ma potrzeby nawozić.Potem ruszy szybciej.
W lecie wynoszę na dwór.Myślę,że od wiosny można go karmić guanem z wapnem na przemian z minerałkiem.
Jeżeli czegoś nie dopisałam,to proszę zapytać.Myślę,że odpowiem.
Jest to mój pierwszy sabotek,który jest mi szczególnie bliski.Nie jest wybredny,ani kapryśny,a doskonale współpracujemy ze sobą i łatwo się dogadujemy.
Pozdrawiam.

E-mail:  
Data: środa, 19 listopada 2008 21:12:07
Moje wszystkie falki obecnie wędrują na noc do patio gdzie jest dużo chodniej. Bardzo dobrze im to robi. Czy sabotek tez lubi takie zmiany temperatury?? Czy raczej trzymac go w jednym miejscu?? Powiedzmy 20-23 stopni?? Czy moge go podlewać raz na jakiś czas florovitem do storczyków??

I mam pytanie do pana Kazimirza. Moje pozostale storczyli podlewam od góry (podlalam raz wstawiając doniczkę do miski z wodą i niestety już nie mam tej rosliny ), czy mogę tego tez podlewać od góry? Tzn mam przez te nerkowce ??
Aha no i na innym forum pytalam o to samo i poradzono mi, żeby usunąć te nerkowce, bo moga utrudnić wentylację podloża....

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 19 listopada 2008 21:27:01
Też usunęłabym te wątrobowce. Marta

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: czwartek, 20 listopada 2008 14:49:01
Wszelaka dodatkowa zielenina w doniczce nie jest szkodliwa sama w sobie. Na pewno bym jej nie usuwał, bo to często element ozdobny.

NATOMIAST bardzo często jest to też oznaka (szkodliwego dla rośliny) rozłożenia podłoża, bo tego rodzaju goście nie pojawiają się na nowym, luźnym podłożu, a dopiero na już częściowo spróchniałym, bardziej spójnym i dłużej utrzymującym wodę. Warunki optymalne dla mchów najczęściej nie są optymalne dla storczyków i odwrotnie. Nie jest to powód do alarmu, ale przesadziłbym roślinę przy pierwszej okazji (czyli wiosną).

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: piątek, 21 listopada 2008 21:30:30
Witam Panią Basię. Proszę się zastosować wprost dorad p. Jerzego, a na pewno będzie dobrze. Co prawda w warunkach naturalnych sabotki rosną w towarzystwie innych roślin w tym również mszaków, więc myślę że w warunkach domowych takie towarzystwo im nie przeszkadza, jednak jest ono wskaźnikiem pewnych zmian strukturalnych podłoża (rozkładu). Więc najlepiej na wiosnę dokonać przesadzenia rośliny do nowego gruboziarnistego podłoża przeznaczonego dla storczyków, myślę, że w przypadku tej hybrydy najlepsze będzie podłoże dla storczyków epifitycznych, ale tutaj dobrze by było zasięgnąć języka speca od sabotków jakim niewątpliwie jes p. Jerzy lub Grażynka Siemińska.

E-mail:  
Data: sobota, 22 listopada 2008 12:32:07
DZIĘKUJĘ bardzo za odpowiedzi.
W takim razie przesadzę go na wiosnę.

A ja jest z temperaturą??
Różnicować ja dzień/noc czy raczej stala??

Data: sobota, 22 listopada 2008 19:41:54
Temperatura powinna być zmienna w dzień wyższa, natomiast w nocy niższa o kilka stopni. Bardzo często jest to warunek dobrej kondycji roślin i ponownego kwitnienia w następnym sezonie.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: sobota, 22 listopada 2008 20:06:56
Jeżeli będzie Pani przesadzać,to można dodać do podłoża trochę drobno pociętych liści buka.Sabotki bardzo je lubią.Lepiej rosną im korzenie.Tworzy się grzyb współpracujący z jego korzeniami-tak czytałam.A im lepsze,grubsze korzenie,tym roślina rośnie szybciej.Z obserwacji u swoich sabotków mogę te liście śmiało polecić.
Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl