Autor: |
Jagódka |
E-mail: |
jagodkaad@poczta.onet.pl |
Data: |
niedziela, 9 listopada 2008 17:39:33 |
Witajcie!
Jako poczatkująca posiadaczka storczyków od niedawna śledzę forum, ale znalazłam tu wiele cennych informacji. Już nie mówiąc o tym, jaką przyjemność sprawia oglądanie zdjęć roślin, które tu przedstawiacie. Mam jednak kilka wątpliwości związanych z uprawą moich storczyków, których nie rozwiały porady dla początkujących znajdujące się na tej stronie. Zdecydowałam się więc napisać, licząc na wasze rady. Moja kolekcja jest na razie bardzo skromna, bo liczy 3 phalaenopsisy, cambrię, oraz kupione dzisiaj z przeceny oncidium. Mam pytania odnośnie cambrii.
1. Gdy przekwitła, odcięłam łodygę. Czy teraz rzadziej ją podlewać? Dotychczas robiłam to mniej więcej raz w tygodniu. Czy zaprzestać na jakiś czas nawożenia? Dodam, ze podlewam ją wodą destylowaną albo deszczówką.
2. Pseudobulwy są cały czas lekko pomarszczone, nawet tuż po podlaniu. Co to może znaczyć i czy się tym przejmować?
Podobne pytania dotyczą oncidium, bo jego kwiatostan jest już częściowo przekwitnięty, ale bulwy są pomarszczone bardziej niż u cambrii. Z jego podlaniem wstrzymam się chyba jednak ze dwa dni, bo wydaje mi się, że nie ma jeszcze bardzo sucho. W ogóle czy pomarszczone pseudobulwy zawsze świadczą o braku wilgoci?
To na razie byłoby tyle. Pozdrawiam wszystkich
|
|
|