Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomarszczone pseudobulwy w semi-hydro
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Katarzyna S.
E-mail: amarylka16@wp.pl
Data: czwartek, 6 listopada 2008 00:15:30
Witam. Piszę na forum po raz pierwszy choć czytam je od dawna, bo nie znalazłam rozwiązania mojego problemu. Dotyczy on Oncidium Sweet Sugar uprawianego od 4 lat w semi-hydro. Posadziłam je do semi-hydro po przelaniu i tak sobie rosło przez 4 lata tworząc coraz większe pseudobulwy, ale nie kwitło. W tym roku mi się udało aktualnie kwitnie i ma 59 kwiatów, jednak pseudobulwy zaczęły się marszczyć w tym najmłodsza posiadająca kwiatostan również. Korzenie są po części zdrowe, ale niektóre są lekko zbrązowiałe. Domyślam się tylko, że jest to wina zbyt niskiej temp. ok.21,5 no bo sposób podlewania się nie zmienił, ale z powodu dużego kwiatostanu po powrocie z balkonu zmieniłam mu miejsce. Mój problem polega na tym, że nie bardzo wiem co z nim teraz zrobić. Codzienne spryskiwanie liści niewiele pomaga, a przesadzenie wiąże się z częściową utratą również zdrowych korzeni, bo są przyrośnięte do keramzytu, a tym samym utratą kwiatostanu, a tego bardzo bym nie chciała. Czy ktoś z Państwa mógłby mi coś doradzić?

Autor: Łukasz Musiałek
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: czwartek, 6 listopada 2008 05:36:40
Nie jestem ekspertem, ale z moich obserwacji wynika że praktycznie zawsze podczas kwitnienia psb u oncidium czy cambrii się marszczą. Prawdopodobnie spowodowane jest to tym, że kwitnienie jest dla rośliny bardzo dużym "wysiłkiem" i spora część zmagazynowanych substancji odżywczych jest podczas niego pobierana z psb. Zauważyłem również że np u niektórych moich cambrii, po przekwitnięciu, po kilku podlaniach, psb odzyskują swój poprzedni, gładki wygląd. nie mam pojęcia jak będzie w przypadku oncidium.
Łukasz

Autor: Katarzyna S.
E-mail: amarylka16@wp.pl
Data: czwartek, 6 listopada 2008 22:32:13
Dziękuję za pocieszenie i mam nadzieję, że moje Oncidium wytrzyma i nie wyschnie na wiór do końca kwitnienia. Co do odzyskania jędrności przez pseudobulwy to szczerze wątpie. Posiadam tylko jedną Cambrię i jej pseudobulwa tylko nieco się pomarszczyła podczas kwitnienia (taką kupiłam) a mimo to nie odzyskała jędrności. Ale to nie problem ważne, że rośnie i znów będzie kwitła (na nowej pseudobulwie rzecz jasna).
Katarzyna S.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl