Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  proszę o porady
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: mariola
E-mail: jarjur7@o2.pl
Data: piątek, 24 października 2008 11:27:43
proszę o pomoc, czytam, że wiele osób dostosowało się do Waszych rad i są efekty, proszę o nazwy moich kwiatów i co już złego z nimi się dzieje(jeżeli ze zdjęcia będzie to widać)

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: piątek, 24 października 2008 12:09:20
Z chęcią pomożemy tylko prosze pokazac te zdjecia...

Autor: Mariola
E-mail:  
Data: piątek, 24 października 2008 14:26:45

Myśle że dobrze widać na zdjęciu, że jego liście zrobiły się miękkie i od roku nie kwitnie.

Ten zakupiłam 2 tygodnie temu 2 pączki już zżółkły i uschły

Nie wiem też jaki to gatunek, jak go pielęgnować. Nie kwitnie pół roku.

Tak samo jak w poprzednim też nie wiem jaki to gatunek i jak go pielęgnować.

Prosze o porady.

Data: piątek, 24 października 2008 15:36:18
Phalaenopsisa spryskała bym środkiem Asahi SL, a trzeci kwiat ze zdjęcia to raczej Oncidium tez mi usycha i niestety nie wiem co robic.

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: piątek, 24 października 2008 16:23:42
Na 2 zdjeciu-u falka widze korzonek i pęd kwiatowy.Liście pomarszczone-być może z powodu pędu kwiatowego.Z liści roslina czerpie skladniki pokarmowe.W każdym bądż razie nie obcinaj ich dopoki nie zżółkną i same nie odpadną.Poniżej te waskie liście to chyba cambria.Pozdrawiam.

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: piątek, 24 października 2008 16:25:48
Acha-to że małe pączki żółkną i odpadają-tak sie zdarza,ponieważ dla rosliny jest zmiana środowiska "szok"{.

Data: piątek, 24 października 2008 16:42:19
dziękuję bardzo za odpowiedzi, miło, że tak szybko odpisałyście, pozdrawiam serdecznie

Data: piątek, 24 października 2008 17:33:18
Cambria gatunek - Oncidium odmiana Co do Phalaenopsisa jak odpadnie większa częśc liści spryskać Asahi SL .Zycze powodzenia!

Autor: Monika B.
E-mail:  
Data: piątek, 24 października 2008 18:09:27
Nic nie napisałaś jak je pielęgnujesz? Falenopsis z pędem kwiatowym z tego co widać ma bardzo mało zdrowych korzeni? Sprawdzałaś co się dzieje z korzeniami w doniczce? Wygląda na to że są w złym stanie- roślina nie może pobierać wody, liście usychają i roślina pada. Przed śmiercią stara się jeszcze zakwitnąć, żeby przedłużyć gatunek, stąd pęd kwiatowy. Wyjmij swoje storczyki z doniczek, obejrzyj korzenie- jeżeli są brązowe musisz je wyciąć, potem poczytaj o uprawie i ewentualnie o reanimacji. Pozostałe twoje storczyki to chyba jakieś cambrie.

Data: piątek, 24 października 2008 18:26:39
dziękuję, czytam i czytam o pielęgnacji i wydaje mi się, że stosuję się do zaleceń ale chyba jest jednak coś nie tak, co widać na zdjęciach. Podlewam je co tydzień, co drugi wkładam do wanny i podlewam, mam osłonki na doniczki odpowiednie więc nie stoją w wodzie, nadmiar wody wylewam, natomiast mam raczej suche mieszkanie, wilgotność 20%, ale słoneczne. Proszę, powiedz w którym mam sprawdzić korzenie, żebym nie pomyliła sie tzn zdjęcie nr... .

Data: piątek, 24 października 2008 19:05:44
Zdjęcie numer 1 i 2 czyli w Phalaenopsisie wytnij zgniłe bądź uschnięte korzenie. Tez miałam taki problem ucielam korzenie i spryskałam Asahi miną miesiąc a roslina wypuscila dwa młode listki!!

Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: piątek, 24 października 2008 19:23:57
w falku, który ma pomarszczone liście są ładne korzenie, wydaje mi sie że nie ma potrzeby ruszania go i przesadzania to może tylko mu zaszkodzić w drugim falku zdjecie nie oddaje jego całości doniczni a zatem jej wnętrza

E-mail:  
Data: piątek, 24 października 2008 19:25:47
co do Cambrii- wydaje mi sie ze ma za sucho i trzeba zwiekszyć wilgotność...moje sugestie

Autor: Jolka
E-mail:  
Data: piątek, 24 października 2008 21:53:53
Przede wszystkim wyjmij te storczyki z osłonek i wyrzuć je. Korzenie muszą mieć swobodny dostęp do powietrza.

Data: sobota, 25 października 2008 09:01:16

Zrobiłam dziś zdjęcia aby pokazać Wam pewne zmniany. Włożyłam go do wody, wręcz zanurzyłam na 20 minut woda przegotowana, letnia, ja zauważyłam zmiany barwy korzonków, lekko zielone.

To są trzy zdjęcia korzonków, czy powinnam je poobcinać, czy mogę właśnie teraz skoro wypuszcza.

Pozdrawiam, bardzo się cieszę, że tyle osób chce mi pomóc, dziękuję.

Data: sobota, 25 października 2008 13:37:12
U Phalaenopsia uciełabym tylko te zgniłe brązowe korzenie.

Data: niedziela, 7 grudnia 2008 11:02:10
Witam serdecznie. Mam kolejną prośbę, zamieszczam zdjęcia Phalaenopsi. Jak widać chciały zakwitnąć ale nie umieją. Nie wiem gdzie popełniam błąd.

Czy ten ma szanse jeszcze zakwitnąć?

Tak wygląda w pełnej swej "okazałowści". W ubiegłym tygodniu opadły wszystkie kwiatki.

Zastosowałam wasze porady, przesadziłam, obciełam zgnite korzenie. Teraz widać że rośnie, wypuścił nowy pęd, zbrązowiał i zmiękł.

Pozdrawiam i dziękuję

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: niedziela, 7 grudnia 2008 12:57:33
A co to jabłko (może brzoskwinia) robi przy storczyku? Wszędzie pisze że owoce wydzielają etylen, który powoduje opadanie kwiatów. Niektóre storczyki w ten sam sposób reagują na dym papierosowy. Mogą też usychać z powodu szoku termicznego.
Wielokrotnie na tym forum pisało o zgubnych skutkach trzymania doniczek w osłonkach. Jak widać na zdjęciach doświadczonych storczykarzy żaden nie trzyma doniczek w osłonkach. Liście mogą też więdnąć jeśli wśród korzeni żyje węzławiec, może ma wełnowce korzeniowe? Trzeba korzenie obejrzeć jak w odpowiedziach wyżej, a nade wszystko znależdż błąd w uprawie, podlewaniu. Może miejscowa woda jest zbyt twarda dla kąpieli w wannie. Ja mam wodę twardą i storczyki wytrzymują taką kąpiel tylko 2 razy w roku. Mam na myśli uprawę przez ponad 5 lat. Poza tym baaardzo trudno wyregulować odpowiednią temperaturę. Nie pryskałaś chyba wodą zimną! Marta

E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 7 grudnia 2008 19:34:45
Witam!

Mam u siebie 2 falenopsisy w osłonkach od dłuższego czasu i nic im nie dolega . Po prostu są z braku wolnego miejsca w małym pokoju zbyt wyeksponowane na przyściennych półkach pod oknem, więc na razie trzymam je w osłonkach. 7 storczyków rośnie u mnie bezpośrednio w ceramicznych doniczkach z orchid sklepiku, które nie są tanie Choć zaobserwowałam, że storczyki bujnie się w nich rozrastają i chętniej kwitną, więc przy okazji kiemaszu chyba się w nie zaopatrzę. W takich ażurowych doniczkach trudno przelać roślinę, a boczne cięcia w ściankach zapewniają dobre wietrzenie korzeni.

Pozdrawiam, Agnieszka

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 8 grudnia 2008 12:30:49
Proszę kupić osłonki wg gustu i rozgrzanym nożem wypalić w dnie i na bokach szpary . Wilk syty, owca cała. Podlewać wodą o temperaturze pokojowej. Określenie ,,letnia,, jest bardzo względne. Marta

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl