Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  storczyk na pniu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Paweł T
E-mail:  
Data: czwartek, 16 października 2008 19:34:06
hej

mam pomysł żeby przytwierdzić na ścianie jakiegoś konara, puścić po tym bluszcz jakiś a między tym powsadzać storczyki, tylko jakie storczyki się nadadzą do tego żeby nie miały dużych wymagań co do światła ?

Autor: Łukasz Musiałek
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: czwartek, 16 października 2008 21:49:26
Ja całkiem niedawno sprawiłem sobie gałąź epifitową. Jest to gałąź z dębu powieszona pod sufitem na cieńkich łańcuszkach i haczykach. przytwierdziłem do niej rośliny bez doniczek, otulająć ich korzenie mchem torfowcem. Wewnątrz takiego kokonu jest odrobina podłoża. Całość przywiązana jest żyłką cienką jak włosek, tak że jej nawet nie widać. Jedyny problem to podlewanie. Najlepiej jest ściągnoąć całość i obficie zlać wodą kilka razy albo wystawić na deszcz. Podłoże dość szybko wysycha i spryskiwanie przynajmniej dwa razy dziennie to konieczność.
to dwa zadjęcia zrobione jakieś 1,5 miesiąca temu:

a tutaj zrobione telefonem przed kilkoma minutami. (jak widać w tle po remoncie w pokoju:P)

Łukasz

Autor: Paweł T
E-mail:  
Data: piątek, 17 października 2008 19:44:35
to kwestia mocowania załatwiona, tylko zastanawiam się czy pokój mój nie jest zbyt ciemny. Jest lekko odchylony od strony wschodniej.
Chyba najlepiej będzie jak dam jednego w okolice przyszłej gałęzi i zobaczę co się będzie działo.
p.s
Na co zwracać uwagę aby porę zareagować?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl