Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  diagnoza choroby-badanie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: środa, 24 września 2008 19:16:17
Czy ktoś z Państwa może mi podpowiedzieć, gdzie można przesłać fragmenty rośliny z objawami choroby w celu ustalenia jej przyczyny, zbadania patogenu itp?

Pozdrawiam
Marzena

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: piątek, 26 września 2008 11:07:41
Kilka lat temu obdzwaniałem polskie uniwersytety z tym pytaniem - bez skutku. W sumie sprowadzało się to do tego, że teoretycznie by można, ale nie mają wskaźników, a przy ich indywidualnym sprowadzaniu kosztowało by to po kilkaset złotych za sztukę... Zdecydowałem, że lepiej zainwestować w nowe rośliny

Jeśli ktoś ma bardziej aktualne informacje, bardzo proszę się z nami podzielić.

W innych krajach nie jest szczególnie lepiej (własnie czytałem skargi w tej sprawie w australijskim towarzystwie storczykowym) i chyba tylko w Stanach jest to dość powszechna i dość tania usługa (około 10-20 dolarów, co i tak jest zbliżone do przeciętnej ceny storczyka). Czyli ma to zwykle sens w wypadku pomoru w większej kolekcji lub produkcji, a nie bardzo w wypadku pojedynczych roślin amatorów.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: piątek, 26 września 2008 22:30:32
No właśnie , nie jest to proste.
Kontaktowałam się z Instytutem Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, nie wyrazili chęci przeprowadzenia takich badań.
Pozdrawiam
Marzena

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: sobota, 27 września 2008 19:46:15
Proszę zapytać tu: Stacja Diagnostyczno-Doradcza Ochrony Roślin, ul. Nowoursynowska 159 lok. 102, 02-787 Warszawa. Tel. 0-22 593 18 80; e-mail: info@bio-cronos.pl; www.bio-cronos.pl

Pozdrawiam
Joanna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl