Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Malejący wzrost liści Phaelenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Debris
E-mail:  
Data: czwartek, 18 września 2008 15:23:19
Witam,
Pierwszy raz spotykam się ze zjawiskiem, gdy nowo wypuszczone liście stają się mniejsze od poprzednich. Różnica jest spora po nowo wypuszczony liść jest o 3/4 mniejszy od poprzedniego i już nie będzie rosnąć, bo minęło dużo czasu.

Z innymi nie mam takiego problemu-nie wiem od czego to może być. Czy to moje błędy, czy po prostu tak już pędzą te kwiaty w kwiaciarniach, że za szybko rosną, czy są już za bardzo zmutowanie przez krzyżowanie:]

Proszę o pomoc

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: czwartek, 18 września 2008 16:10:51
Ja mialam cos podobnego.A zaczelo sie od falka po reanimacji zaczol wypuszczac liście dlugie i lancetowate..zupelnie inne niz poprzednie i do tej pory tak jest Jest juz zdrowy korzenie piekne a liście dalej lancetowate chociaz juz nie tak jak niedawno,kwitnie,wypuszcza pędy kwiatowe i ma mnustwo korzeni i rośnie na tym samym oknie gdzie większość storczyków.Jesli stosujesz nawozy tak jak trzeba ..to ja bym nie panikowała.Taka jego uroda i już.

Autor: Kinga
E-mail:  
Data: czwartek, 18 września 2008 23:13:08
mój falek też puścił nowego listka i na początku rósł bardzo szybko i teraz tak jakby stanął, ale nie wydaje mi się by to było coś złego, może teraz będzie rósł ale wolniej.
A takie jakby fioletowe malutkie kropeczki na spodniej części tego właśnie nowego liścia to coś złego? (kolor falka jest ciemno fioletowy)

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: piątek, 19 września 2008 08:11:09
To nic zlego Kinga,mam dokladnie to samo,a poza tym liście falka mocno biskupiego maja taki kolor.

Autor: Kinga
E-mail:  
Data: piątek, 19 września 2008 10:45:40
Dziękuję. Tak właśnie myślałam, że to przez kolor =) gdzieś mi się to obiło o uszy ale zawsze lepiej się upewnić

E-mail:  
Data: niedziela, 21 września 2008 13:57:23
Hmmm u mnie ten liść jest mniejszy i na długość i na szerokość, zobaczymy co będzie z następnym.
Prawie wszystkie storczyki, które mam w posiadaniu mają od lat takie plamki i nic im nie jest

Autor: JoannaM
E-mail:  
Data: niedziela, 21 września 2008 14:13:04
U mego bordowego storczyka również nowy listek jest w kropeczki-rośnie bardzo ładnie, to chyba taka odmiana, bo poza tym storczyk czuje się świetnie Pozdrawiam

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 września 2008 02:34:15
Pojawianie się nowych liści mniejszych aż o 3/4 od poprzednich to moim zdaniem objaw, który należy potraktować poważnie. Wyrastanie coraz mniejszych liści, coraz mniejszych przyrostów często wskazuje na to, że storczyk zaczyna zamierać. Jeśli roślina jest zdrowa, to najczęściej jest to efektem silnego osłabienia rośliny w wyniku nieoptymalnych warunków i błędów w uprawie, takich jak np. niewłaściwa temperatura, poziom światła, ogólny niedobór składników pokarmowych, niedobór lub nadmiar wybranych składników pokarmowych, niewłaściwe ph podłoża lub wody, które uniemożliwia przyjmowanie wszystkich składników pokarmowych.
Problem zmniejszających się przyrostów rozwiązuję u siebie stosując odżywkę do kwiatów Biochol rozcieńczoną wodą destylowaną w stężeniu 1:10. Oczywiście nie można przy tym zapomnieć o właściwej pielęgnacji i zapewnieniu warunków jak najbardziej zbliżonych do optimum dla danej rośliny.

Pozdrawiam
Joanna

E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 września 2008 14:33:57
Spróbuje, ale później, bo ten storczyk jest w okresie kwitnienia.
Dla mnie nie wygląda na umierającego,korzenie w porządku, liście całe zielone, no tak jak cała reszta.
Wszystkie stoją na jednym oknie i tylko ten zaczął tak rosnąć dziwnie..Nie wiem czy to może od tego, ale jak go kupiłam to miał na liściach wklęsłe półokręgi, kazano mi przecierać liść roztworem, no i pomogło, zaczął kwitnąć, stare liście uschły, a następne do tej pory nie mają żadnych niepokojących zmian. Pół roku temu uznałam, że już tego nie potrzebuje.

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: czwartek, 25 września 2008 01:20:28
Rzecz w tym, że jedynym objawem zamierania rośliny mogą być same coraz mniejsze przyrosty.
Nie mam jasności, czy jest tylko jeden mniejszy liść czy jest ich więcej. Jeśli tylko jeden najmłodszy liść jest mniejszy, to być może jego wzrost został zahamowany przez kwitnienie i w takiej sytuacji nie ma czym się martwić. Po kwitnieniu wszystko może wrócić do normy i być może nawet ten liść będzie jeszcze kontynuował wzrost. Kwitnienie to duży wydatek energetyczny dla rośliny, więc nie należy oczekiwać, że gdy kwitnie, to jednocześnie będzie intensywnie rosnąć. Jeśli natomiast problem dotyczy kilku liści, to rzeczywiście może to wskazywać, że nie ma optymalnych warunków.
Biochol można stosować także w czasie kwitnienia. Oczywiście nie należy opryskiwać kwiatów.

Pozdrawiam
Joanna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl