Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  mini falenopsis
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 13 września 2008 17:52:50
Witam!

Właśnie przymierzam się do kupienia sobie mini falenopsisa. Nawet zarezewowałam jednego kwitnącego "maluszka" na warszawskim kiermaszu. Czy ma podobne wymagania jak zwykły "falek" hybryda?

Pozdrawiam serdecznie

Agnieszka

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: sobota, 13 września 2008 19:40:20
Mam mini falka...i słyszłąm od innych ze potrafi szybko przekwitnąc a potem długo nie kwitnąc.Tak samo dzieje sie z moim .

Data: niedziela, 14 września 2008 12:35:25
Witam!

Właśnie stałam się posiadaczką pierwszego mini falenopsisa. Postanowiłam zaryzykować, bo czasem opinie innych nt. uprawy określonego storczyka w moich warunkach się nie sprawdzają. Słyszałam, że mini falenopsisy sa bardziej kapryśne od zwykłych falków, ale gdy uda mi się zawiązać kiedyś pąki u niego sprawi mi to większą satysfakcję .

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: niedziela, 14 września 2008 13:32:47
Agnieszko no i tak trzymaj....to jest dokładnie to co ja uwielbiam kupujac falki na allegro,bo ,,NIGDY NIC NIE WIADOMO,,a czesto jest tak ,ze sprawiaja mi niesamowitą niespodzianke...chociaz bardzo milo jest dumnie kroczyć ze sklepu z gotowym phalkiem cudnie kwitnącym.Ja posiadalam kiedyśtam...mini ,ale był to storczyk zabiedziny z NETTO i neistety nie udalo mi sie go uratować,ale...czegoś sie nauczyłam.Kwiatuszki mial cudne ..takie tyci.Tylko ,ze każdy kto wszedl do mieszkania pytał..a ten czemu taki zabiedzony?

E-mail:  
Data: niedziela, 14 września 2008 13:34:26
Czekamy na fotki

Autor: Ewa
E-mail: abbana@op.pl
Data: niedziela, 14 września 2008 15:51:01
A gdzie tak szybko można zakupić mini phal?

Data: niedziela, 14 września 2008 15:52:29
Moja choroba to Cattleya, jak się z niej wyleczyć, może ktoś zna adres, gdzie można kupić?

Autor: Ania W
E-mail: aniamw27@o2.pl
Data: niedziela, 14 września 2008 16:06:12
Katleje możesz kupić w wielu miejscach, przez internet, na Allegro, w OrchidSklepiku i tu w Orchidarium. Wystarczy trochę poszukać.
Ja też mam 2 mini falki. Gold Tris i Mini Mark. Faktycznie obydwa krócej trzymają kwiat. Pąki szybciej się rozwijają, ale i szybciej opadają. Jednak to mnie nie zraziło do tych phalaenopsisów. A Gold Tris dodatkowo pachnie. W tej chwili mi nie kwitną, ale rosną zdrowo. Zachęcam do posiadania. Mała roślinka, a ile radości.

Data: niedziela, 14 września 2008 16:49:30
Witam!

Mojego mini falka wypatrzyłam na trwającym do dziś kiermaszu na warszawskiej wystawie w Al. Ujazdowskich. Taki egzemplarz z Orchid Sklepiku mieli na kiermaszu tylko jeden, więc zamówiłam wczoraj, a dzisiaj odebrałam. Na ich stronie www ta hybryda ma dobrą opinię (jeśli nie jest naciągana . Wolałam kupić osobiście, bez dodatkowych kosztów i obejrzeć sobie tego "maluszka" w realu.
Od razu zrobiłam mu pamiątkowe zdjęcie , bo nie wiadomo, jak długo te w pełni rozwinięte kwiaty bedą się trzymały...

Agnieszka

E-mail:  
Data: niedziela, 14 września 2008 17:53:11
żeczywiście slodkie maleństwo no i ma piegi

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: niedziela, 14 września 2008 19:06:11
Gratuluję nabytku prześlicznej phalaenopsis Mini Mark cudo
ostatnio też na nia poluję
nie powinna sprawiac problemu w uprawie; z kilku źródeł wiem, że kwitnie regularnie, nieraz 2 razy w roku
pozdrawiam
Malgorzata

Data: niedziela, 14 września 2008 20:44:05
Witam!

Dziękuję Wam za komplementy i sugestie . Jestem pełna nadziei, że ten falek zaklimatyzuje się u mnie i zechce za jakiś czas ponowić kwitnienie.

Agnieszka

Data: niedziela, 14 września 2008 21:01:16
Czy on jest w mchu posadzony?

E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 września 2008 08:12:27
to jest spagnum..specjalny mech pozbawiony chorób

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: poniedziałek, 15 września 2008 11:13:15
Ja mojego mini falka kupiłam w ogrodniczym i żadnego problemu z dostaniem nie było.....czekam aż coś wypuści narazie wyrastaja liście!

Data: poniedziałek, 15 września 2008 20:54:27
Witam!

Ten falek ma tylko wierzchnią warstwę spagnum, czyli mech nowozelandzki. W doniczce były zbyt grube kawałki kory jak na tego drobnego storczyka. Dlatego wymieniłam na delikatny mech, który stosuję z powodzeniem dla wszystkich storczyków. Zauważyłam, że dłużej zatrzymuje wilgoć w podłożu, co korzystnie wpływa na rozwój korzeni.

Agnieszka

Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: wtorek, 16 września 2008 22:11:20
Mnie udało się kupić mini marka, co prawda już kwitnącego na allegro.
Ale może to i dobrze bo przynajmniej wiem, że to na pewno oferowana roślina, a "nie kot w worku"
Jestem nim zachwycona i teraz poluje na kolejne mini

Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: wtorek, 16 września 2008 23:28:52
Też poluję na mini marka,cudeńko!!!

Autor: Iwona B.
E-mail: iwona.abm@wp.pl
Data: środa, 17 września 2008 16:20:14
Zabawne, ale ja również na kiermaszu w niedzielę kupiłam Mini Marka i też był jedyny ..... Może u innego sprzedawcy... Miał dwa kwiatuszki, niestety jeden stracił życie w podróży do domu

Jako ciekawostka: rok temu kupiłam w hipermarkecie za 12 zł sobowtóra MM w innej skali:

Dla porównania oba:

Cyba nie muszę mówić który jest który

Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: środa, 17 września 2008 17:10:34
Ewo - jeśli chodzi o cattleye to widziałam je w Warszawie w Arkadii w Leroy Merlin, a mój mąż widział u Tomaszewskiego . Nam też się bardzo podobają i ten zapach.....

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl