Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  POMOCY!!!!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: KALINA
E-mail: Kasandra1@amorki.pl
Data: czwartek, 11 września 2008 19:52:48
Niedawno kupilam dwie Phalaenopsis aphrodite.Niestety liscie zaczely zolknac(teraz praktycznie sa biale),a niektore kwiaty odpadly.Przez okolo 2 tygodnie kwiaty staly na oknie,czy zaszkodzilo im zbyt wiele swiatla??Podlewalam je raz w tygodniu.Staram sie tez spryskiwac je woda.Kupilam specjalny nawoz do storczykow,ale nie wiem jak czesto i w jakich proporcjach go stosowac.CZy zzolkniete liscie powinnam odciac??PROSZE POMOZCIE MI JE URATOWAC!!!!!

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: czwartek, 11 września 2008 22:00:02
nie odcinaj liści - storczyk pobiera z tych zżółkniętych substancje odżywcze...
Na jakim parapecie stoją te storczyki? Południowym? jeśli tak to jak najszybciej przenieś je na parapet wschodni lub zachodni. Podlewaj raz na 10-14 dni deszczówką, a jeśli masz tylko wodę z kranu to odstaną i przegotowaną... Najlepiej by było jakbyś dała zdjęcia... Co do nawozu na etykiecie powinno być napisane jak podawać.

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: poniedziałek, 15 września 2008 11:21:28
Co do nawozu to przeważnie 1,5 nakrętki na 1 litr wody ,ale ja wlewam 1 nakrętke. I podlewam nawozem przy każdym podlewaniu. Co do lisci kup w sklepie ogrodniczym płyn Asahi Sl . Jest bardzo dobry polecam! Moje storczyki tez miały taki problem ale tym własnie je odratowałam! Aha i użyj jeszcze ukorzeniacza tylko najpierw przesadź kwiaty w nową ziemie tzn. podkład do storczykó.Powodzenia!

Autor: gosia
E-mail: are5@poczta.fm
Data: środa, 1 października 2008 00:25:04
Dostałąm dzis Storczyka PHALAENOPIS .Nie wiedziałam nic wcześniej jaka lubi ziemię i dodałąm normalnej ogrodowej i dałam ciut większą doniczkę.Poradzcie co teraz zrobic?

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 1 października 2008 08:48:33
Co robić? Czytać i czytać. Widać ze nie przeczytałaś choćby na Orchidarium o ogólnych zasadach uprawy bo nie dodałabyś ziemi ogrodowej. Roślina poza tym przechodzi okres aklimatyzacji. Stąd zrzuciła kwiaty.
Czytać, czytać, czytać. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl