Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Habenaria rhodocheila - jak uprawiać?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: poniedziałek, 29 marca 2004 07:45:53
Witam,
Kupiłam ww storczyka jesienią, przekwitł, po czym znikł. Myślałam, że zamordowałam i odstawiłam na bok. Podłoże wyschło i się skurczyło, a ja o nim zapomniałam. Jakież było moje zdziwienie, kiedy teraz, przy okazji porządków, wzięłam do ręki doniczkę z zamiarem wyrzucenia i znalazłam w niej wyrastające nowe rozetki liści.
Czyżbym w swojej nieświadomości zafundowała storczykowi konieczny okres suchy?
Bardzo proszę o informacje na temat uprawy i o podzielenie się doświadczeniami, jeśli ktoś go u siebie ma. Widać, że bardzo chce żyć, w dodatku ma niezwykle oryginalne kwiaty. I to zarówno w budowie, jak i w barwie.

z pozdrowieniami,
Maria

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: poniedziałek, 29 marca 2004 09:22:41
Pani Mario,

Bardzo ładna roślinka :-))

Nie posiadam jej u siebie, a co za tym idzie nie mam doświadczeń, ale sądząc po opisie - uprawia się ją w sposób zbliżony do Pleione. Storczyk gruntowy, pochodzi z południowych Chin i Indochin. Latem temperatury umiarkowane do wysokich, zimą niskie (zimna szklarnia). Jak mogła Pani zauważyć - gubi liście na czas spoczynku.
Na wiosnę przesadza się go do podłoża z kompostu liściowego (tak się to pisze ?) , mieszanki ziemi ogrodniczej i dodatkiem nawozu organicznego (tak piszą...) Podłoże musi byc oczywiście przepuszczalne. Piszą też , by przymocować bulwę do kawałka skały, i że można dodać też trochę kamieni ;-) do podłoża. Jeśli chodzi o przesadzanie, to skoro jest już rozeta, to nie przesadzał bym go teraz, dopiero w przyszłym sezonie.

Pozdrawiam
W.

Data: poniedziałek, 29 marca 2004 09:32:40
Panie Witku, podziękowania i ukłony . Nie ma niestety odpowiedniego emotikona (Panie Jerzy, trzeba dorobić ).
Storczyk jest bardzo ładny i wart uwagi. Mam nadzieję, że zostanie na dłużej, skoro tak się zaparł

Z pozdrowieniami,
Maria

Autor: Mariusz Wójcik
E-mail: arkady@ursus.ar.lublin.pl
Data: czwartek, 1 kwietnia 2004 15:00:18
Witaj Mario

Oto co udało mi się znaleźć na temat Twojej Habenarii.
Tekst pochodzi z "Orchids" - The Magazine of the American Orchid Society,- autor Joe Palermo

Habenarie były zaliczane do grupy najtrudniejszych storczyków do uprawy. Jeśli jednak zwrócić uwagę na ich szczególne potrzeby, w rzeczywistości są jednymi z najłatwiejszych. Najważniejszym kluczem do ich właściwej uprawy jest podlewanie. Azjatyckie gatunki Habenaria przechodzą wyraźny okres wzrostu w porze monsunowej. W rodzimym środowisku rozwijają się z cebulki która przechodzi całkowity okres spoczynku w zaschniętej glebie, tak wyschniętej, że jest spękana i twarda jak skała. Wczesną wiosną deszcze zmiękczają glebę i budzą Habenarię do nowego wzrostu. Teraz roślina jest utrzymywana stale w wilgoci rosnąc w niesamowitym tempie do połowy lata. Moment gdy wzrost rozet liściowych wydaje się zwalniać, jest to czas gdy należy wypatrywać pojawienia się kwiatostanów ze środka rozety.
Roślina powinna być stale podlewana dopóki ostatni kwiat nie opadnie. W tym momencie, roślina w dalszym ciągu powinna być podlewana, lecz należy pozwalać na lekkie przesychanie przed kolejnym podlaniem. Należy tak robić, gdyż roślina wytwarza teraz pod ziemią nową cebulę dla przyrostu w następnym roku. Gdy ulistnienie zaczyna stawać się kropkowane i wygląda na obumierające, należy przestać podlewać roślinę i nie wolno jej więcej podlewać. W tym momencie można przesadzić ją do suchego podłoża.. Następnie około lutego lub marca należy przyglądać się co tydzień roślinie i sprawdzić czy coś nie przebija się w kierunku powierzchni ziemi. Jeśli tak, podlej roślinę. Jeśli nie odstaw ją na miejsce. Sporadyczne zamgławianie w połowie kwietnia może pobudzić roślinę, jeśli jeszcze nie wykazuje oznak wzrostu. Habenarie kupione jako nagie cebulki nie powinny być sadzone aż do kwietnia, gdyż wilgotna mieszanka podłoża zainicjuje wzrost i zmieni niekorzystnie ich cykl wzrostowy. Jako podłoże można stosować dowolne mieszanki nie zawierające ziemi.

Pozdrawiam
Mariusz

Data: czwartek, 1 kwietnia 2004 16:22:28
Dziękuję Mariusz. Przy takim wsparciu naukowym moja Habenaria nie ma prawa 'zejść' i właśnie jej to wytłumaczyłam . Szczerze mówiąc, to od momentu pojawienia się rozetek, rośnie jak na drożdżach. Ciekawe, czy powtórzy kwitnienie.

Z pozdrowieniami,
Maria

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl