Autor: |
Piotr Markiewicz |
E-mail: |
|
Data: |
środa, 3 września 2008 23:19:26 |
Tak na rozgrzewkę przed wrześniowymi wystawami w Polsce.
Niektórzy twierdzą, że lepsza niż w Londynie, nie byłem tam, więc nie wiem, za to udało mi się dotrzeć do "Piotrogrodu" w niedzielę 21 czerwca.
Wstęp to chyba było 15 GBP, ale to było takie większe zbiorowisko i z końmi, psami, samochodami, agro, lamy i kto to wie co tam jeszcze - ja oczywiście spędziłem całą niedzielę praktycznie w jednym namiocie
Pierwszy raz z wrażenia rzuciłem aparat i pierwsze dwie godziny oglądałem i odkładałem. Nieasamowite wrażenia zrobiły na mnie ogromne połacie kwitnących Anguoli i Stanhopei przeróżnych gatunków i krzyżówek. Wystawców dzięsiątki to i było co oglądać, ceny od w miarę do zabójczych - 200 GBP za krzyżówkę żółtego Paphiopedilum z jednym kwiatkiem... - no był w miarę ładny no ale...
Dla mnie mekką okazała się firma malezyjska - niskie ceny i różniaste Bulba jak i długaśny Paraphal. - do tego chyba z 8 rośin dostałem gratis, ale i sporo pieniążków tam też zostawiłem.
Wróciłem razem z 23 roślinami i obiecałem sobie, że żadnych zakupów do końca roku i żadnych dużych wystaw wogóle, pierwsze złamałem 2 tygodnie temu drugie pewnie wkrótce...
Fatalna jakość fotek z oddali - zrobiłem ich niewiele - to chyba z wrażenia i nimożności skompresowania tak dużych fotek... pare zbliżeń na zachęte a pozostałe z linka. Miłego oglądania!

Arachnis anamensis na pierwszym planie - ogromna roślina i przepiękne kwiaty

Dla kontrastu całkiem mini Ponerorchis graminifolia

I piękna Dracula vampira z kilkoma kwiatami

Bardzo fajne Bulbophyllum facetum x lobbii

Anguloa virginalis x clowessii

Nie znam tego nazwy ale bardzo ładne kolorki i nawet dostało jakieś wyróżnienie.
.JPG)
Ciekawe Catasetum niestety było bez fiszki

Myślę, że jedna z perełek wystawy Cypripedium fargesii - świetny kwiat i nakrapiane liście
Reszta tutaj:
http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/sets/72157607060345198/
można obejrzeć w postaci slajdów - górny prawy róg - ikonka Slideshow
Pozdrawiam
Piotr Markiewicz
|
|
|