Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Wystawa w Peterborough 2008
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 3 września 2008 23:19:26
Tak na rozgrzewkę przed wrześniowymi wystawami w Polsce.

Niektórzy twierdzą, że lepsza niż w Londynie, nie byłem tam, więc nie wiem, za to udało mi się dotrzeć do "Piotrogrodu" w niedzielę 21 czerwca.
Wstęp to chyba było 15 GBP, ale to było takie większe zbiorowisko i z końmi, psami, samochodami, agro, lamy i kto to wie co tam jeszcze - ja oczywiście spędziłem całą niedzielę praktycznie w jednym namiocie

Pierwszy raz z wrażenia rzuciłem aparat i pierwsze dwie godziny oglądałem i odkładałem. Nieasamowite wrażenia zrobiły na mnie ogromne połacie kwitnących Anguoli i Stanhopei przeróżnych gatunków i krzyżówek. Wystawców dzięsiątki to i było co oglądać, ceny od w miarę do zabójczych - 200 GBP za krzyżówkę żółtego Paphiopedilum z jednym kwiatkiem... - no był w miarę ładny no ale...

Dla mnie mekką okazała się firma malezyjska - niskie ceny i różniaste Bulba jak i długaśny Paraphal. - do tego chyba z 8 rośin dostałem gratis, ale i sporo pieniążków tam też zostawiłem.

Wróciłem razem z 23 roślinami i obiecałem sobie, że żadnych zakupów do końca roku i żadnych dużych wystaw wogóle, pierwsze złamałem 2 tygodnie temu drugie pewnie wkrótce...

Fatalna jakość fotek z oddali - zrobiłem ich niewiele - to chyba z wrażenia i nimożności skompresowania tak dużych fotek... pare zbliżeń na zachęte a pozostałe z linka. Miłego oglądania!

Arachnis anamensis na pierwszym planie - ogromna roślina i przepiękne kwiaty

Dla kontrastu całkiem mini Ponerorchis graminifolia

I piękna Dracula vampira z kilkoma kwiatami

Bardzo fajne Bulbophyllum facetum x lobbii

Anguloa virginalis x clowessii

Nie znam tego nazwy ale bardzo ładne kolorki i nawet dostało jakieś wyróżnienie.

Ciekawe Catasetum niestety było bez fiszki

Myślę, że jedna z perełek wystawy Cypripedium fargesii - świetny kwiat i nakrapiane liście

Reszta tutaj:
http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/sets/72157607060345198/
można obejrzeć w postaci slajdów - górny prawy róg - ikonka Slideshow

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: DariaP
E-mail: igigassi@wp.pl
Data: czwartek, 4 września 2008 00:21:28
PRZEPIĘKNE!!! Dech zapiera - tylko tyle chyba potrafie wykrztusić
Pozdrawiam

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: czwartek, 4 września 2008 07:57:30
Przepiękne.Dzięki temu forum i przemilym osobom ,ktore raczą nas tak cudnymi fotkami mozemy tak wiele zobaczyć...

Autor: arek
E-mail:  
Data: czwartek, 4 września 2008 07:58:17
WOW :-)

Piotrek to jest wystawa cykliczna?

E-mail:  
Data: czwartek, 4 września 2008 09:14:43
Arku, tak to wystawa która odbywa sié raz do roku, ma swojá oficjalná stroné:

http://www.peterboroughinternationalorchidshow.org.uk/

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: czwartek, 4 września 2008 09:22:33
A i jeszcze dodam, e sá i oficjalne fotki

Mona zobaczy mniej wiécej wszystkie stoiska:

http://www.peterboroughinternationalorchidshow.org.uk/

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 4 września 2008 11:46:46
Witaj Piotrze,

wielkie dzięki za pokaz, gratuluję zdjęć, galerii i oczywiście możliwości obejrzenia wystawy.
Zawsze i wciąż zadziwia mnie kwitnienie tak różnych rodzai storczyków w tym samym czasie. Jak oni to robią? Wiem, wiem... mam swoją tezę, ale jednak... jak?
Kwitnie nawet rodzaj Bletilla z którym ja mam wieczne kłopoty.

Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.peterboroughinternationalorchidshow.org.uk/

Trzeba chyba zmienić klimat.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Dana
E-mail:  
Data: czwartek, 4 września 2008 12:27:53
O rajciuniu! Jak to dobrze, że mnie tam nie było, jeszcze wnuki musiałyby kredyty spłacać.

E-mail:  
Data: czwartek, 4 września 2008 12:36:10
Tez je uchwycilem na wystawie, ale zblizenia mi nie wyszly, wiec tylko takie:

http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/2819550166/sizes/o/in/set-72157607060345198/

Tu w UK jest wiele firm/osob ktore sie specjalizuja tylko w okreslonych grupach storczykow - wiec wtedy maniupulacja warunkami przy odpowiednim zapleczu i pewnie innymi dodatkami nawet nie jest skomplikowana. Poza tym firmy zewszad byly...

Inna sprawa ze w UK przymrozki to rzadkosc - moje hybr Cymbidium prztrwalo zime na zewnatrz nawet raz stalo w sniegu ale chwilowo, no ale kwiatow narazie nie mam. Wszytskie Stanhopea i tym podobne z wystawy byly hodowane w UK, gownie - http://www.foxdale-orchids.co.uk/index.htm

Tak wiec jak sie ma taka ilosc z jednej grupy roslin zawsze cos kwitnie.
Poza tym klasyczny podzial zimowych domow nawet w prywatnych kolekcjach na trzy strefy klimatyczne, w takich warunkach z latwoscia mozna zasymulowac kwitnienie nawet tymczasowo przemieszczajac rosliny z jednych warunkow w inne...

Zwyczajne rozowe Bletille mozna kupic na wiosne w Anglii w wielu sklepach/gospodarstwach roslinnych - wiec tu klimat im widocznie tez sluzy ;-) Mi natomiast nie do konca heh - a moze by i sluzyl gdybym tez mogl pracowac tu ze storczykami...

Pozdrawiam

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: czwartek, 4 września 2008 12:38:27
Dziękuję za relację :-). Zazdroszczę... i współczuję, bo wiem, co to oznacza dla kieszeni . Arachnis anamensis cudny! Będzie prezentacja?

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 4 września 2008 13:14:56
Tak, ja wiem Piotrze.

"Tu w UK jest wiele firm/osob ktore sie specjalizuja tylko w okreslonych grupach storczykow - wiec wtedy maniupulacja warunkami przy odpowiednim zapleczu i pewnie innymi dodatkami nawet nie jest skomplikowana. Poza tym firmy zewszad byly..."

Przykładem dla mnie, jest też rodzaj Disa i to, że coraz częściej jest pokazywany na wystawach. Został udomowiony.

pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: piątek, 5 września 2008 11:09:45
Mario - chcialbym ale Arachnis anamensis byl poza zasiegiem, roslina wystawowa nie do sprzedazy, ale w tym rozmiarze i tak by nie bylo mnie na nia stac, a byla to chyab ekspozycja Wubben. NIe chce zapeszac ale mam jakas zielona kropke na innym Arachnisie wiec za pare miesiecy kto wie

Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl